Data actualizării:
Data publicării:

Ucraina, baraj de drone, după atacul Rusiei din Cernigău. Autoritățile au declarat stare de urgență

Autor: Ema Apostu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Ucraina a lansat atacuri cu drone în mai multe puncte din ariergarda rusă, inclusiv la Moscova, ca răspuns la bombardamentele care au vizat un teatru din orașul Cernigău și în urma cărora 7 persoane au murit și alte 150 au fost rănite.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a avertizat încă de sâmbătă seara că armata sa va reacționa corespunzător la atacul cu rachete, calificat de el drept un "atac terorist". Zelenski a subliniat în mod special povestea uneia dintre victime, Sofia, o fetiță în vârstă de șase ani, ucisă în atacul din Cernigău, care a devenit un simbol al cruzimii bombardamentelor inamice.

În timpul vizitei sale din Olanda de duminică, Zelenski a estimat că armata rusă a lansat peste 10.000 de rachete și drone asupra teritoriului ucrainean de la începutul campaniei militare a Moscovei în februarie 2022.

Operațiunea cu drone a lovit dimineața devreme atât zona din apropierea Moscovei, cât și trei regiuni adiacente Ucrainei: Rostov, Kursk și Belgorod. Sistemele de apărare antiaeriană și radio-electronice ruse au interceptat și distrus toate dispozitivele fără pilot, cu excepția unui fragment care a lovit clădirea principală a gării din Kursk, unde cinci persoane au fost ușor rănite.

În regiunea Rostov, aflată în apropiere de Donbas, două drone au căzut în incinta unei garnizoane militare din orașul Kamensk, aflat la câțiva kilometri de granița cu regiunea ucraineană Lugansk. Cu toate acestea, dronele nu au cauzat daune bazei militare. Regiunea Belgorod a fost de asemenea atacată de drone ucrainene în timpul zilei. Potrivit guvernatorului Viaceslav Gladkov, trei drone au fost neutralizate.

Autoritățile au declarat stare de urgență

Din cauza acestor atacuri, autoritățile locale au fost nevoite să declare stare de urgență în cincisprezece localități de graniță și au ridicat nivelul de amenințare teroristă.

În cazul capitalei ruse, Ministerul Apărării a menționat că o dronă a fost doborâtă în regiunea Moscovei cu ajutorul sistemelor de luptă radio-electronice. După ce a fost detectată și dezactivată, drona fără pilot a pierdut controlul și s-a prăbușit într-o zonă nepopulată, fără a provoca pagube sau victime.

Aceste acțiuni au condus la restricționarea activității în două dintre principalele aeroporturi din Moscova, Vnukovo și Domodedovo, timp de câteva ore.

Ministerul rus de Externe a condamnat cu fermitate aceste atacuri, cu referire specială la atacul de la Kursk, acuzând Kievul că încearcă să distrugă rețeaua feroviară, similar modului în care au procedat naziștii în 1943.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel