Data publicării:

Ucraina amenință că dă în judecată țările din UE, inclusiv România. Kievul vorbește despre o amenințare sistemică la adresa intereselor ucrainene

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Ucraina amenință că va da în judecată țările din Uniunea Europeană la Organizația Mondială a Comerțului dacă nu vor ridica restricțiile asupra exporturilor sale agricole în această lună.

Exporturile de cereale ale Ucrainei sunt în prezent interzise pe piețele din Polonia, Ungaria și alte trei țări ale UE, în baza unui acord încheiat cu Comisia Europeană la începutul acestui an pentru a proteja fermierii de un aflux de produse mai ieftine, conform Politico.

Excesul, declanșat de invadarea Ucrainei de către Rusia și blocarea rutelor tradiționale de export ale țării la Marea Neagră, a creat o breșă între Ucraina și statele din estul UE, care au fost și cele mai mari susținătoare ale Kievului în războiul contra forțelor ruse.

Restricțiile urmează să expire pe 15 septembrie, iar pe fondul speculațiilor că președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, nu le va mai prelungi, Polonia și Ungaria au amenințat că își vor impune propriile interdicții unilaterale de import, încălcând regulile comerciale comune ale blocului.

„Cu deplin respect și recunoștință Poloniei, în cazul introducerii oricăror interdicții după [15 septembrie], Ucraina va da în judecată Polonia și UE la Organizația Mondială a Comerțului”, a declarat Taras Kachka, ministrul adjunct al economiei al Ucrainei, pentru Politico.

Kievul a susținut că restricțiile încalcă acordul de liber schimb UE-Ucraina din 2014.

Comentariile lui Kachka au susținut un avertisment din această săptămână din partea lui Igor Zhovka, un consilier principal al președintelui Volodimir Zelenski. Dacă Bruxelles-ul nu reușește să acționeze împotriva țărilor care încalcă acordul comercial, Kievul „își rezervă posibilitatea de a alege mecanismele legale cu privire la modul de răspuns”, a declarat Zhovka pentru Interfax-Ucraina.

Ministerul de Externe ucrainean a declarat că Kievul își rezervă dreptul de a iniția proceduri de arbitraj în baza acordului său de asociere cu UE sau de a da în judecată la OMC.

„Nu intenționăm să ripostăm imediat, având în vedere spiritul de prietenie și solidaritate dintre Ucraina și UE”, a explicat Kachka. Dar, a adăugat el, amenințarea sistemică la adresa intereselor ucrainene „ne obligă să aducem acest caz la OMC”.

Războiul de agresiune al Rusiei a redus la jumătate producția de cereale a Ucrainei, în comparație cu cea dinainte de invazie, în timp ce retragerea Moscovei din acordul de la Marea Neagră, care permite trecerea în siguranță pentru unele exporturi pe mare, a ridicat îngrijorarea că acele coridoare de export susținute de UE nu vor putea face față.

Decizia Comisiei din aprilie de a restricționa importurile în cele cinci țări (Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria şi România), care a venit cu un pachet de ajutor de 100 de milioane de euro, a fost dezaprobată pe scară largă din partea altor guverne ale UE și a parlamentarilor europeni pentru subminarea integrității pieței unice a blocului.

Kachka, în comentariile scrise trimise ca răspuns la întrebările de la POLITICO, a spus că nu există dovezi ale abaterilor de preț sau ale unei creșteri semnificative a aprovizionării cu cereale care să justifice extinderea restricțiilor la import. Kievul sa angajat într-o „cooperare constructivă” cu Comisia, cele cinci state membre, precum și cu Republica Moldova, un centru cheie de tranzit pentru exporturile ucrainene către UE.

„Am primit mult sprijin pentru asigurarea unui tranzit mai bun al mărfurilor prin teritoriul statelor membre vecine, inclusiv Polonia și Ungaria”, a spus Kachka.

„În [ultimele] două luni am avansat semnificativ cooperarea cu România în ceea ce privește transportul de mărfuri din Ucraina.”, a mai spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel