Ucraina acuză Germania că a blocat livrarea vehiculelor blindate. Reacția cancelariei lui Scholz
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Germania este acuzată de Ucraina că a blocat livrarea a 100 de vehicule de luptă.

Consiliul Federal de Securitate German a fost acuzat că a blocat livrarea a 100 de vehicule de luptă a infanteriei Marder către Ucraina pentru mai bine de o lună, potrivit rapoartelor din presa ucraineană.

Ziarul online Ukrayinska Pravda susține că atât vehiculele blindate, cât și tancurile Leopard 1, care au fost oferite Ucrainei de către compania din industria de apărare Rheinmetall, au fost blocate de birocrația consiliului de securitate german.

Vehiculele erau programate să fie livrate în Ucraina în mai multe etape, Rheinmetall solicitând șase săptămâni pentru a pregăti prima rundă. Cu toate acestea, ziarul ucrainean dezvăluie că cererea de export a Rheinmetall nu a fost depusă oficial Consiliului Federal de Securitate German înainte de 22 aprilie, unde încă nu a fost aprobată.

Guvernul german respinge afirmația

Purtătoarea de cuvânt a guvernului german, Christiana Hoffmann, a declarat luni că administrația lui Scholz nu „blochează furnizarea de arme grele către Ucraina”.

Ea a subliniat că „Germania trimite o mulțime de arme în Ucraina”, dar nu a menționat în mod special IFV-urile Marder sau tancurile Leopard.

Ucrainenii dau vina pe Germania încă de la începutul războiului pentru lipsa sa de entuziasm în a ajuta țara afectată de război și pentru răspunsul său limitat în furnizarea de muniții. Tensiunea dintre cele două țări este indicată de faptul că ambasadorul ucrainean la Berlin l-a numit anterior pe cancelarul german Olaf Scholz un „cârnat ofensat”, scrie RMX.

Reacția Kremlinului, după ce Bondarev și-a dat demisia din MAE, în semn de protest față de războiul din Ucraina: Este împotriva noastră

Boris Bondarev, consilier al misiunii ruse la ONU la Geneva, care și-a exprimat dezacordul cu privire la războiul din Ucraina și și-a dat demisia, s-a pronunțat împotriva „opiniei generale consolidate” a societății ruse, potrivit Kremlinului, scrie Interfax.

"Noi, cei de la Kremlin, nu suntem familiarizați cu această scrisoare. Dacă a fost angajat al Ministerului Afacerilor Externe, aceasta este probabil o întrebare pentru Ministerul de Externe", a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei.

"Aici, probabil, putem spune doar că domnul Bondarev nu mai este cu noi, mai degrabă este împotriva noastră”, a mai spus Peskov.

La o întrebare clarificatoare despre ce înseamnă „împotriva noastră”, Peskov a răspuns: „El condamnă acțiunile conducerii ruse, iar acțiunile conducerii ruse sunt susținute de aproape întreaga populație a țării noastre. Aceasta înseamnă că acest domn s-a opus opiniei generale consolidate da țării noastre" (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel