Ucraina a oferit cetățenie unui jurnalist rus de opoziție și familie sale
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Facebook (Orest Lechnowsky)
Sursă foto: Facebook (Orest Lechnowsky)
Un jurnalist rus și familia sa au primit cetățenie ucraineană, după ce au fugit din țara lor natală. 

Ucraina i-a acordat cetățenia lui Alexander Nevzorov, un proeminent jurnalist rus și critic al Kremlinului, care a fugit împreună cu soția sa din Moscova, după ce a denunțat invazia rusă a Ucrainei. Un tribunal din Moscova a dispus arestarea în lipsă a lui Nevzorov, acuzându-l că a răspândit informații false despre ceea ce Moscova descrie drept „operațiune militară specială” în Ucraina. El și soția sa au fugit din Rusia în martie.

Anton Gerashchenko, un consilier al ministrului de interne ucrainean, a declarat că autoritățile din capitala Kiev au acordat cetățenia lui Nevzorov și soției sale, Lydia. Nevzorov a confirmat că a primit cetățenia ucraineană într-o declarație pe Telegram messenger, în care a spus că războiul Rusiei este o crimă, iar Ucraina victima.

”Sunt de partea victimei. Și le sunt al naibii de recunoscător acelor oameni chinuiți, disperați și însângerați din Ucraina care mi-au permis să-mi iau locul printre ei”, a spus Nevzorov, citat de Al Jazeera

”Nu mai pot să tac”

Rusia a lansat o anchetă împotriva lui Nevzorov, al cărui canal de YouTube are peste 1,8 milioane de abonați, și împotriva declarațiilor pe care le-a făcut, care criticau forțele armate ruse pentru că au bombardat în mod deliberat o maternitate din orașul ucrainean Mariupol.

”Nu mai pot să tac. Ceea ce se întâmplă în Mariupol este terorism”, a scris el pe canalul său Telegram, referindu-se la cele două săptămâni de bombardamente ale orașului-port din Marea Azov.

Mass-media controlată de Kremlin a spus că trupele ruse „eliberează” Ucraina de ultra-naționaliști și „neonazişti”. Ei au susținut, de asemenea, că batalionul Azov, ai cărui membri includ ultranaționaliști și neonaziști, îi ține „ostatici” pe civili în Mariupol.

100 de zile de război în Ucraina

Cifrele oferite de ucraineni nu pot fi verificate independent. Potrivit raportului armatei ucrainene, până în prezent pierderile ruseşti ar fi de aproximativ 30.950 de oameni, 1367 de tancuri, 3366 de vehicule blindate, 675 de sisteme de artilerie, 207 de lansatoare de rachete multiple, 95 de sisteme de apărare antiaeriană.

Potrivit buletinului, care precizează că datele sunt actualizate din cauza luptei intense, forţele ruse au pierdut şi 210 avioane, 175 elicoptere, 2329 maşini, 13 unităţi navale şi 535 drone, notează Mediafax.

Forțele ruse ocupă în prezent aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-o adresare video în fața parlamentului din Luxemburg.

Primele linii de luptă se întind pe mai mult de 1.000 km (620 mile), a spus Zelenskiy, adăugând:

„Trebuie să ne apărăm de aproape întreaga armată rusă. Toate formațiunile militare ruse pregătite pentru luptă sunt implicate în această agresiune“, a spus Zelenski, conform TheGuardian.

Între 60 şi 100 de soldaţi ucraineni mor în fiecare zi în luptă şi alţi aproximativ 500 sunt răniţi, a declarat preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru media americane Newsmax într-un interviu, scrie AFP.

"Situaţia în est este cu adevărat dificilă. Pierdem zilnic între 60 şi 100 de soldaţi, ucişi în luptă, şi aproximativ 500 sunt răniţi", a detaliat liderul de 44 de ani, care a vorbit cu ajutorul unui interpret.

Acest număr mare de victime intervine în timp ce trupele ucrainene luptă cu înverşunare împotriva unei puternice concentraţii de forţe ruse care încearcă să preia controlul asupra regiunii Lugansk din estul Ucrainei. Citește continuarea AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel