Data publicării:

Ucraina a lansat o contraofensivă majoră, anunță rușii / „Inamicul a trimis forțe maxime pentru a sparge apărarea noastră. Au reușit să pătrundă în trei zone”

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Ucraina lansează o contraofensivă majoră la sud de Orikhiv, susțin oficialii ruși și bloggerii militari, în timp ce Kievul nu oferă prea multe detalii privitoare la luptele care au loc pe front.

Oficialii ruși și bloggerii militari au susținut că forțele ucrainene au lansat o contraofensivă majoră în regiunea Zaporizhzhia, la sud de Orikhiv, deoarece par să se bazeze pe câștiguri modeste în zonă în ultimele două zile, conform CNN.

„Frontul Zaporizhzhia - al doilea val al contraofensivei [Forțelor Armate ale Ucrainei] a început”, a scris miercuri Vladimir Rogov, un membru al administrației civile-militare Zaporizhzhia, instalată de Rusia, pe Telegram.

„Inamicul a trimis forțe maxime pentru a sparge apărarea noastră în direcția Orikhiv. În această dimineață devreme, după pregătirea masivă de artilerie și lovituri aeriene, [ucrainenii] au luat cu asalt pozițiile noastre lângă Robotyne”, a adăugat el.

Guvernatorul regiunii Zaporizhzhia, instalat de Rusia, Evgheni Balitsky, a mai spus că un atac ucrainean este în desfășurare.

Bloggerul militar rus Rybar a descris o situație similară de-a lungul întregului front de sud.

„După pregătirea artileriei de către o divizie de obuzier și o baterie cu reacție a formației, [detașamentele de asalt ucrainene] au coborât pentru a străbate nord-estul Robotyne”, au scris rușii. Aceștia descriu un atac cu zeci sau vehicule blindate, „inclusiv tancuri, vehicule de luptă ale infanteriei, vehicule blindate de transport de trupe și vehicule blindate de luptă.”

„Inamicul a reușit să pătrundă în trei zone”, a mai spus Rybar.

„Acum au loc bătălii aprige în această zonă”, a adăugat el.

Ucraina, contraofensivă majoră. Ce spune Kievul

Ucraina a păstrat tăcerea și nu a comentat încă această contraofensivă raportată, care rezultă din progresele pe care forțele sale le-au făcut în zonă în zilele precedente.

În actualizarea de dimineață, Statul Major al armatei a spus doar că „Forțele de Apărare ucrainene continuă să desfășoare operațiuni ofensive în direcțiile Bakhmut, Melitopol și Berdiansk”.

„Inamicul a făcut încercări nereușite de a recâștiga poziția pierdută la nord-est de Robotyne în regiunea Zaporizhzhia”, au precizat ucrainenii, fără mai multe detalii.

„În același timp, continuă să opună rezistență puternică, mută unități și trupe și folosește în mod activ rezervele.”, adaugă ucrainenii.

În altă parte, pe frontul Zaporizhzhia, forțele ucrainene au continuat să facă progrese de-a lungul axei Velyka Novosilka – Berdiansk.

„Trupele ucrainene au avut succes în zona Staromaiorske de pe frontul de sud”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, Andrii Kovalev.

„Forțele de Apărare [ucrainene] sunt implantate acolo, la granițele [ale orașului]”, a mai spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel