Ucraina 2022 vs Cuba 1962. Hartmann: E ca în vorba aia cu „vine lupul“. Cât poți să ameninți? Să nu uităm un lucru
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Analistul de politică externă H. D. Hartmann a vorbit despre amenințarea nucleară a Rusiei la adresa Ucrainei.

H. D. Hartmann, analist de politică externă, a explicat care sunt riscurile ca Ucraina să fie atacată cu arme nucleare de către forțele Federației Ruse:

„Putin a anunțat el că dacă se întâmplă ceva, are instrumentar nuclear la dispoziție. Vedem o contraofensivă ucraineană care se menține, vedem lupte masive în Lugansk, Donețk și Herson, dar retorica nucleară a încetat. E ca în vorba aia cu vine lupul, vine lupul, de șapte ori și la un moment dat lumea se plictisește. Cât poți să ameninți?“, a spus h. D. Hartmann.

„Vi se pare că situația din Ucraina, în ceea ce privește pericolul nuclear, e mai gravă decât cea din Cuba din 1962?“, a întrebat jurnalistul Tudor Curtifan.

„Nu, nu-i nici pe departe! Acolo, lucrurile au început în 1962, rușii au fost foarte enervați de transferul de rachete nucleare care nici măcar rachete nu erau. Rușii au aflat ulterior că alea erau doar focoasele. Americanii nu transferaseră suportul de zbor. Atunci dura zile ca să montezi focoasele pe rachetă. Eu cred că în criza cubaneză, la un moment dat, a fost și Dumnezeu care a intervenit.

URSS-ul nu a înțeles ce se întâmplă în İncirlik, în Turcia, iar SUA bineînțeles că aveau bombe nucleare la 100 de kilometri depărtare. Rușii au trimis și rachetele în Cuba, nu doar focoasele. Suntem departe de acest moment și să nu uităm că Ucraina, ca țară suverană, a cedat întreg arsenalul său nuclear, dar să nu uităm că are o cultură nucleară.

Marile școli de inginerie nucleară au fost, în timpul URSS, dezvoltate în Harkov și Kiev. Cea mai mare putere din interiorul URSS, pe lângă Federația Rusă, era Ucraina. Ei au școala nucleară, ei înțeleg amenințarea, ei au lucrat la construcția rachetelor nucleare. Ei au ingineri, oameni de știință, au cultura filosofică și înțeleg magnitudinea problemei.

Amenințarea lui Putin mi s-a părut o chestie așa ... . Păi dacă știi că Ucraina, în timpul URSS, era rezervorul tău de inteligență în domeniu, cum poți să-l ameninți pe ăla, că el știe exact ce resurse ai? Propaganda asta de secol 20 nu mai merge în secolul 21.“, a spus, la DC News, H. D. Hartmann.

CITEȘTE ȘI     -    Discursul lui Putin de la Kremlin. Un profiler vine cu elemente-cheie de la ceremonia de anexare a celor patru regiuni ucrainene

Războiul din Ucraina ”s-a transformat“. Hartmann: Linia frontului s-a prăbușit în Donețk! Dacă Putin și-a imaginat că s-a terminat, s-a înșelat amarnic

H. D. Hartmann, analist de politică externă, a vorbit despre evoluția conflictului din Ucraina, prin prisma anexării celor patru regiunii ucrainene și a ajutorului militar pe care forțele Kievului îl primesc:

„Lugansk-ul este controlat aproape 100%, dar Donețk-ul, la ora actuală, este controlat de ruși doar 45%. Deci, acolo, practic, linia frontului s-a prăbușit. Întrebarea mea este dacă s-a prăbușit pentru că au lăsat-o rușii să se prăbușească, pentru ca acum să aibă și motivul legal de a interveni? Deși anexarea este ilegală, în interiorul Rusiei, cele patru regiuni sunt legale, iar președintele rus poate să ordone folosirea oricărui tip de instrumentar militar. Ceea ce până acum era operațiune militară specială, intitulată mincinos, poate deveni eliberarea teritoriului național de invadatori, adică război de eliberare. S-a transformat războiul!“, a spus H. D. Hartmann (citește continuarea AICI).

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Discursul lui Putin de la Kremlin. Hartmann: A folosit o sintagmă de Război Rece. Ce-i cel mai important e o mică frază

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel