Data actualizării:
Data publicării:

Ucenicie în companii, dar pe bani europeni. Program ambițios pentru tinerii români sub 30 de ani care nu urmează studii

Autor: Tudor Curtifan | Categorie: Politica
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat în cadrul unei emisiuni la DC News că România are una dintre cele mai scăzute rate ale șomajului din Uniunea Europeană, dar se confruntă cu dezechilibre regionale majore în ceea ce privește ocuparea forței de muncă.

„În România avem circa 3 și ceva rata șomajului, pe indicatorii pe care îi folosesc colegii noștri de la ANOFM. Ceea ce reprezintă o rată a șomajului mai scăzută decât în alte state ale Uniunii Europene”, a precizat ministrul.

Cu toate acestea, Bucura-Oprescu a subliniat existența unei polarizări semnificative pe piața muncii, între regiuni precum București-Ilfov, unde șomajul este sub 1%, și alte zone unde rata este considerabil mai ridicată.

Pentru a reduce aceste decalaje și a sprijini integrarea tinerilor pe piața muncii, Ministerul Muncii derulează mai multe proiecte majore finanțate din fonduri europene. Aici ministrul Bucura-Oprescu a amintit un proiect de 180 de milioane de euro pentru creșterea capacității instituționale a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), dar și un program dedicat uceniciei pentru tinerii sub 30 de ani care nu lucrează și nu urmează studii, finanțat din fonduri europene de coeziune.

„Astfel, prin subvenții între angajatori și serviciul public de ocupare, o parte din costul forței de muncă va fi suportat din fondul social european, astfel încât costurile pentru angajatori să scadă. Le oferim tinerilor posibilitatea să devină ucenici în companii”, a explicat Simona Bucura-Oprescu.

Ministrul a punctat că este esențial ca aceste programe să nu împovăreze bugetul de stat, ci să fie susținute din fonduri europene, pentru a contribui la echilibrarea pieței muncii și integrarea eficientă a tinerilor în activitatea economică.

„Astfel prin subvenții între angajatori și serviciul public de ocupare, o parte din costul forței de muncă va fi suportat din fondul social european, prin agențiile județene pentru operarea forței de muncă astfel încât costurile pentru angajatori să scadă. Acestor tineri le oferim posibilitatea să devină ucenici în companii. E o idee utilă, mă bucur că nu facem ucenicie de la bugetul de stat și că în acest moment acest program este finanțat prin fonduri europene de coeziune”, a conchis Simona Bucura-Oprescu.

CITEȘTE ȘI: Nouă cine ne plătește pensiile? Recordul din România care spulberă scenariile negre. Ministrul Bucura-Oprescu arată marea diferență față de alte țări UE

Interviul integral acordat DC News de ministrul Simona Bucura-Oprescu

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel