Credit Suisse, cumpărată de marele rival de pe piața elvețiană. Tranzacția a valorat 3,25 miliarde de dolari, în ciuda evaluării la aproximativ 8 miliarde
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Guvernul elvețian a forțat preluarea băncii afectate, Credit Suisse, de către rivalul UBS pentru aproape 3,25 miliarde de dolari  – cu mult sub valoarea de piață – pe fondul temerilor că eșecul de a proteja deponenții ar declanșa o nouă criză bancară globală.    

După un weekend de discuții frenetice, guvernul elvețian și autoritatea de reglementare bancară au negociat o înțelegere odată ce a devenit clar că un împrumut de 54 de miliarde de dolari acordat Credit Suisse de la Banca Centrală Elvețiană nu a reușit să oprească alunecarea bruscă a prețului acțiunilor sale, scrie The Guardian.

„Preluarea Credit Suisse de către UBS este cea mai bună soluție” în situația actuală, a spus președintele elvețian, Alain Berset.

Anunțul de duminică a venit după un weekend de discuții de urgență în Elveția între cele două bănci și autoritățile de reglementare financiare ale țării.

Banca Națională Elvețiană a declarat că tranzacția este cea mai bună modalitate de a restabili încrederea piețelor financiare și de a gestiona riscurile pentru economie.

Credit Suisse a declarat că nu se așteaptă „la vreo întrerupere a serviciilor clienților”.

„Suntem pe deplin concentrați pe asigurarea unei tranziții fără probleme și a unei experiențe fără probleme pentru prețuții noștri clienți”, a declarat un purtător de cuvânt al băncii pentru BBC.

Acţionarii Credit Suisse au fost privaţi de votul asupra tranzacţiei şi vor primi o acţiune la UBS pentru fiecare 22,48 acţiuni pe care le deţin, evaluând banca la 3,15 miliarde de dolari (2,6 miliarde de lire sterline).

La închiderea activităților de vineri, Credit Suisse era evaluată la aproximativ 8 miliarde de dolari.

Dar acordul a realizat ceea ce și-au propus autoritățile de reglementare - să asigure un rezultat înainte ca piețele financiare să se deschidă luni.

Banca centrală a Elveției a declarat că „a fost găsită o soluție pentru a asigura stabilitatea financiară și a proteja economia elvețiană în această situație excepțională”.

Guvernul federal a declarat, pentru a reduce orice risc pentru UBS, va acorda o garanție împotriva pierderilor potențiale în valoare de 9,6 miliarde de dolari.

Banca centrală elvețiană a oferit, de asemenea, asistență de lichiditate de până la 110 miliarde de dolari.

Instituțiile financiare globale s-au grăbit să laude afacerea.

Banca Angliei a declarat că salută „setul cuprinzător de acțiuni” stabilit de autoritățile elvețiene.

„Ne-am implicat îndeaproape cu omologii internaționali pe parcursul pregătirilor pentru anunțurile de astăzi și vom continua să sprijinim implementarea acestora”.

Acesta a spus că sistemul bancar din Regatul Unit este „bine capitalizat și finanțat și rămâne în siguranță”.

Trezoreria Marii Britanii a declarat, de asemenea, că salută fuziunea, iar guvernul britanic va continua să se angajeze în consultări cu Autoritatea de Conduită Financiară (FCA) și Banca Angliei „ca de obicei”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel