Urmărește emisiunea live
Donald Tusk, mesaj pentru Ungaria, Austria și Germania: Dacă plătesc gazul rusesc în ruble, atunci mai sunt în zona euro sau în zona rublelor?
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Donald Tusk
Donald Tusk
Fostul președinte al Consiliului European a emis miercuri noi critici la adresa statelor europene care periclitează unitatea UE în privința adoptării de măsuri în contextul invaziei militare a Rusiei în Ucraina, după ce mai multe state membre ale Uniunii Europene s-ar fi arătat dispuse să plătească pentru gazul rusesc în ruble.

“Am auzit că nu doar Ungaria, ci și Austria și Germania sunt gata să plătească gazul rusesc în ruble. Sunt încă în zona euro sau în zona rublelor?“, s-a întrebat retoric actualul președinte al Partidului Popular European, Donald Tusk, în contextul în care moneda unică europeană reprezintă un element crucial al nivelului de integrare din cadrul UE, potrivit Calea Europeană.

Luna trecută, ministrul german al economiei, Robert Habeck, a indicat faptul că solicitarea Rusiei ca plata livrării de gaze să fie făcută în ruble echivalează cu o reziliere a contractului.

De atunci, mai multe țări europene, între care Franța, Slovacia și România, au susținut o poziție unitară a Uniunii Europene în fața acestui șantaj din partea Moscovei. 

Ursula von der Leyen: "Anunțul Gazprom că oprește livrarea de gaz către clienții din Europa este o încercare a Rusiei de a folosi gazul ca instrument de șantaj"

În cursul zilei de miercuri, președintele Comisiei Europei, Ursula von der Leyen a publicat pe Tweeter răspunsul în ceea ce privește decizia Gazprom de a opri livrarea gazelor către unele state UE.

"Anunțul Gazprom că oprește unilateral livrarea de gaz către clienții din Europa este încă o încercare a Rusiei de a folosi gazul ca instrument de șantaj.

Acest lucru este nejustificat și inacceptabil. Și arată încă o dată lipsa de încredere a Rusiei ca furnizor de gaze. Suntem pregătiți pentru acest scenariu. Suntem în contact strâns cu toate statele membre"... Citește întreaga știre AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel