TVR, fake news istoric. A editat greșeala comentatorului după cea mai mare victorie a fotbalului românesc
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Comentariul finalei Steaua București - FC Barcelona din 1986 a fost „scuturat” de o greșeală memorabilă.

„Alfred, ai urmărit finala de la Sevilla din 1986. Steaua câștigă Cupa Campionilor cu Barcelona la penalti. Comentator nu a fost Cristian Țopescu, ci a fost altul de la TVR, nu-i mai rețin numele. Ei bine, comentatorul acesta strigă «Marchează Lăcătuș! Suntem finaliști!». E o greșeală, face omul o greșeală în emoțiile momentului.

Faza asta are frumusețea ei. Acum poți să-ți închipui prostia și nemernicia când TVR-ul a editat-o? Mii de români au înregistrat meciul la acel moment pe casete. Cum să faci așa ceva? A avut omul șansa, a comentat o finală și se apucă să editeze o greșeală”, a spus Val Vâlcu în emisiunea Nod în papură de la DC News TV.

Greșelile trebuie asumate, nu editate

„Se întâmplă să spui o greșeală, să faci o prostie. Ți-o asumi! Podcasturile sunt la polul opus, în sensul în care e complet diferit de formula veche din televiziune când totul era serios, cu exactități și cu limbaj formal. Astăzi avem discuții mai vii, mai directe. E un alt gen de mod de adresare”, a conchis sociologul Bulai.

Istoria finalei de la Sevilla

Finala Cupei Campionilor de la Sevilla, în mai 1986, a fost un moment istoric pentru fotbalul românesc, când echipa Steaua București a devenit prima și singura formație din Europa de Est care a câștigat trofeul celei mai prestigioase competiții între cluburi din lume.

Meciul s-a disputat pe 7 mai 1986, pe stadionul Ramón Sánchez Pizjuán din Sevilia, Spania, în fața a 70.000 de spectatori. După 120 de minute de joc fără goluri, finala s-a decis la loviturile de departajare, unde portarul Stelei, Helmuth Duckadam, a devenit eroul serii, apărând toate cele patru penalty-uri executate de jucătorii Barcelonei.

Steaua a marcat două goluri prin Lăcătuș și Balint, asigurându-și victoria cu scorul de 2-0. Finala a fost una dintre cele mai tensionate din istoria Cupei Campionilor Europeni și a stabilit două recorduri în Cartea Recordurilor: primul meci fără goluri din istoria finalelor și primul portar care a apărat patru penalty-uri consecutive într-o finală europeană. Steaua a devenit astfel campioana Europei, făcând mândră o țară întreagă și intrând în galeria marilor echipe ale fotbalului mondial.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel