TVR, amendă de 70.000 de lei de la CNA: Unde s-a încălcat legislația audiovizualului
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
televiziunea-romana-276x207
televiziunea-romana-276x207

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, marţi, sancționarea Societății Române de Televiziune (SRTv) cu amendă în cuantum de 70.000 de lei SRTv pentru încălcarea legislaţiei audiovizualului în emisiunile "Preţuieşte viaţa" şi "Ora regelui" şi pentru lipsa casetei martor a serialului documentar “Moștenirea Clandestină” difuzată pe 7 februarie pe grila a doua a TVR Internaţional, retransmisă în Republica Moldova. 

Potrivit unui comunicat al CNA, amenda a survenit ca urmare a nerespectării de către SRTv a prevederilor "art. 2 din Decizia CNA nr. 412/10.05.2007 privind obligaţiile ce le revin radiodifuzorilor la înregistrarea programelor de radio si de televiziune şi pentru încălcarea dispoziţiilor art. 3, art. 66 alin. 1 lit. a), art. 67 şi art. 81 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual. Membrii Consiliului au avut în vedere rapoartele de monitorizare întocmite ca urmare a reclamaţiilor primite pentru întreruperea de la difuzarea pe TVR Internaţional, grila TVR Moldova, a documentarului „"Moştenirea clandestină”" (realizator Monica Ghiurco, data programării - 7.02.2014), precum şi pentru emisiunile "„Ora regelui"”, ediţia din 16.11.2013, şi „"Preţuieşte viaţa"”, ediţiile din 20 şi 27.10.2013".

Sancțiunea a vizat faptul că SRTv nu a pus la dispoziția CNA o casetă martor, din 7 februari pentru grila din Republica Moldova a postului TVR,  când emisia documentarului "Moştenirea clandestină", realizat de Monica Ghiurco, a fost întreruptă de către Stelian Tănase după câteva minute de difuzare. Potrivit art. 2 al Legii Audiovizualului, "Radiodifuzorii sunt obligaţi să pună la dispoziţie Consiliului Naţional al Audiovizualului, la cerere, înregistrările în următoarele formate: a) pentru programele de televiziune, înregistrare analogică pe casete VHS, cu viteză normală sau „longplay”, sau înregistrare digitală pe suport CD/DVD, într-un format uzual cum ar fi AVI, MPEG-2, MPEG-4".

De asemenea, CNA a considerat și că ediţiile din 20 şi 27 octombrie 2013 ale emisiunii "Preţuieşte viaţa", moderată de Andreea Marin, au încălcat art. 3, potrivit căruia, între altele, "minorul are dreptul la protejarea imaginii şi a vieţii sale intime, private şi familiale", cu atât mai mult cel aflat în situații dificile.

Sancțiunea a vizat, totodată și ediţia din 16 noiembrie a emisiunii "Ora regelui", difuzată pe TVR 1, realizată de Marilena Rotaru, care a încălcat art. 67, potrvit căruia "„În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii”"

Membrii CNA au avut în vedere, la aplicarea amenzii pentru SRTv și art. 66 „alineatul 1 -  În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere public㔠-, precum și art. 81 potrivit căruia "Radiodifuzorii au obligaţia de a respecta programul anunţat; fac excepţie situaţiile de forţă majoră"”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel