TVA zero la alimente. Mircea Coșea: O măsură de DISPERARE, ce implică mari RISCURI. Bugetul va SUFERI
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Guvernul discută posibilitatea introducerii de TVA zero la alimentele de bază, așa cum a procedat deja Polonia, dar și o supra-impozitare a profitului excepțional realizat de furnizorii de energie, idee evocată, printre alții, și de șeful Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu. Ce spune profesorul Mircea Coșea despre acest subiect.

"Măsurile acestea trebuiau luate încă din septembrie, octombrie, când alte țări au început să le introducă. Supra-impozitarea pentru profituri nejustificate, așa cum se numesc, a apărut, ca idee, în Spania, și a fost și introdusă o anumită perioadă de timp, cu orientarea fondurilor obținute din această supra-impozitare spre ajutorarea categoriile defavorizate în urma liberalizării pieței, a declarat Mircea Coșea. 

Greu de stabilit 

Au întâmpinat însă dificultăți cu punerea în aplicare, pentru ca a fost foarte greu de precizat care este nivelul de la care profiturile nu sunt meritate. Au existat foarte multe motivațiuni, unele foarte documentate din partea furnizorilor, legate de prețurile la energie pe plan european și mondial. Adică ei au justificat că această creștere care a apărut prin lunile august, septembrie, octombrie 2021 a forțat și furnizorii și distribuitorii să ridice costurile, deci profiturile sunt foarte greu de identificat, deși ele există. Măsura a fost aplicată, totuși, dar pe un termen limitat, de trei luni și, probabil, nu se mai aplică. 

În România ea a fost propusă încă din luna octombrie a anului trecut de mai mulți, aducând ca argument experiența altor țări. Adică experiența Spaniei și, într-o oarecare măsură, a Italiei. Sigur că nimeni nu a acordat atenție acestor păreri. 

Chia și cu TVA zero, prețurile vor crește 

Despre TVA zero, aici este o problemă, pentru că ea poate fi aplicată pe termen foarte scurt, adică pe termen stabilit să fie de 45-90 de zile. Așa arată experiența internațională. Nu știu cum au stabilit polonezii, pe cât timp, dar după această perioadă încep să apară probleme din cauza unui element foarte obiectiv, care se cheamă indice de elasticitate și care este un indicator economic, care arată că, la anumite produse, oricât ai varia prețul, cererea este constantă. 

De exemplu, dacă o pâine costă un leu și mâine o faci zece lei, nu înseamnă că oamenii nu vor mai mânca pâine. Dacă se va ieftini, nu înseamnă că vor mânca pâine mai multă. Deci.....", a declarat Mircea Coșea, pentru DC BUSINESS.RO

În condițiile noastre, ASTA ar fi soluția.... citește mai departe pe DC BUSINESS.RO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel