TVA 19% în imobiliare. Chirieac: Încurajaţi oamenii să facă tot cutii de chibrituri / Stamule: Ne-am trezit că statul trebuie să dea nişte bani constructorilor
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (SevenStorm JUHASZIMRUS)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (SevenStorm JUHASZIMRUS)
Analistul politic Bogdan Chirieac și liberalul Tănase Stamule au discutat pe marginea TVA-ului pe care statul îl aplică în zona construcțiilor.

Bogdan Chirieac: Cu construcţiile ce aţi avut, de le-aţi mărit TVA-ul de la 5% la 19%?

Tănase Stamule: Dar nu le-am mărit.

Bogdan Chirieac: Ah, încă nu, dar este vorba...

Tănase Stamule: Nu e în plan. Haideţi să nu...

Bogdan Chirieac: Aţi zis că de la 5% la 19 % pentru locuinţe mai mari de 80 de metri. Încurajaţi oamenii să facă tot cutii de chibrituri. 

"Ne-am trezit că statul trebuie să dea nişte bani constructorilor"

Tănase Stamule: Ai input-uri cu 19% TVA şi îl vinzi cu 5% TVA. S-a ajuns ca industria construcţiilor civile să plătească 0% TVA, chiar să facă ramburs de TVA. Tu ai materiale de construcţii - 19%, fier - 19%, gresie, faianță - 19%... Deci tot ce pui vii cu 19% şi, când vinzi, vinzi cu 5%. Se face compensarea dintre 5% şi 19% şi ne-am trezit că statul trebuie să dea nişte bani constructorilor. Cam aşa au ieșit calculele contabile, iar în vremurile astea nu poţi să funcţionezi aşa, mai ales într-o piaţă în care marjele sunt destul de consistente. 

Bogdan Chirieac: Oamenii care cumpără case, în loc să plătească 5% TVA, plătesc 19%.

Tănase Stamule: Da, dar haideţi să fim corecţi. 5% TVA a fost un an. Eu cunosc proiectul. Acest proiect face sens într-o perioadă de stabilitate economică în care vrei cumva să muţi oamenii de la 2 la 3 camere sau de la 100 de metri la 150 de metri. Dar noi nu suntem într-o perioadă normală. Nu mai putem să intrăm în logica "hai să reducem statul la maxim", pentru că asta înseamnă că fiecare e pe barba lui şi îşi plăteşte facturile treaba lui cum. Nu suntem în această logică socială. De asta este important să ne folosim de oportunităţi, că avem şi oportunităţi în această perioadă. Avem PNRR-ul, care avansează. Banii încep să intre - vor intra din septembrie. Licitaţiile încep să se facă.

Emisiunea integrala in materialul video de mai jos:

România înregistrează printre cele mai mari creșteri ale lucrărilor de construcții, din Europa

Lucrările de construcţii au înregistrat în mai un avans de 0,4% în zona euro şi de 0,8% în Uniunea Europeană, comparativ cu luna precedentă, cele mai semnificative creşteri fiind în Suedia, Ungaria, Slovenia şi România, arată datele publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În aprilie, lucrările de construcţii au scăzut cu 1% în zona euro şi cu 1,1% în Uniunea Europeană.

În rândul statelor membre pentru care sunt disponibile datele, cele mai importante creşteri lunare ale lucrărilor de construcţii s-au înregistrat în Suedia (6,2%), Ungaria (5,9%), Slovenia (5,8%) şi România (4,6%), singurele scăderi fiind în Spania (minus 1,5%) şi Finlanda (minus 0,6%).

În mai 2022, comparativ cu mai 2021, lucrările de construcţii au înregistrat un avans de 2,9% în zona euro şi de 3,8% în Uniunea Europeană.

În rândul statelor membre pentru care sunt disponibile datele, cele mai importante creşteri anuale ale lucrărilor de construcţii s-au înregistrat în Slovenia (30,2%), Polonia (10,7%) şi Ungaria (9,9%), singurele scăderi fiind în Spania (minus 8,2%) şi Germania (minus 2%).

Potrivit Eurostat, în România lucrările de construcţii au înregistrat o expansiune anuală de 6,5% în mai, după o scădere de 7,4% luna precedentă, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel