TV5MONDE, omagiu lui Michele Morgan, ”actrița cu cei mai frumoși ochi din cinematografia franceză”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Magdalena Popa Buluc
WhatsApp
Femeie liberă, care nu s-a supus vreodată convențiilor, supranumită « actrița cu cei mai frumoși ochi din cinematografia franceză » și considerată una dintre artistele emblematice ale cinematografului francez al secolului al XX-lea, Michele Morgan a plecat anul trecut, în 20 decembrie. TV5MONDE îi dedică luna femeii, programând câteva dintre filmele sale, în care joacă alaturi de Jean Gabin, Yves Montand, Henri Vidal sau Charles Aznavour:  Pourquoi viens-tu si tard… ,  Une nuit a Teheran  și  Marguerite de la nuit . 

Totodată, în martie, TV5MONDE va difuza o serie de emisiuni speciale, un mix de filme de cinema inspiraționale și de documentare captivante, toate având în centru femininitatea, în toate nuanțele ei. De la Teheran la Paris, trecând prin Republica Democrată Congo, au fost organizate mișcări, s-au ridicat voci, iar femeile au dărâmat zidurile care le despărțeau de libertate. Urmăriți povești despre dragoste și muzică, despre curaj și asumare, povestite de femei și de bărbați pe parcursul lunii martie, la TV5MONDE.

Mai jos, o selecție a programelor a voir absolument cu subtitrare în limba română.

 

POURQUOI VIENS-TU SI TARD

Duminică, 5 martie, de la 21:00 

Walter, fotoreporter, o întâlnește pe Catherine într-un tren. Tânăra avocat tocmai ajutase un bărbat să fie achitat pentru că și-a ucis tatăl alcoolic pentru a-și apăra mama. În plină cruciadă împotriva alcoolismului, aceasta îi cere lui Walter să o ajute să denunțe o companie de comercializare a vinului cu practici îndoielnice. 

Regia: Henri Decoin (Franta, 1958, alb-negru)

Distribuția: Michele Morgan, Henri Vidal, Charles Aznavour 

Genul: drama 

 

  

La minute de verite


LA MINUTE DE VERITE

Duminică, 12 martie, de la 21:00 

Chemat la căpătâiul unui tânăr sinucigaș, medicul Richard descoperă ca soția lui îl înșeală de mai mulți ani. Șocul este puternic, după zece ani de mariaj pe care îl consideră armonios. Întors acasă, acesta o ia pe Madeleine la întrebări. Așa începe o noapte lungă de explicații.

Regia: Jean Delannoy (Franta/Italia, 1952, alb-negru)

Distribuția: Jean Gabin, Michele Morgan 

Genul: drama

 

 

MARGUERITE DE LA NUIT


MARGUERITE DE LA NUIT 

Luni, 27 martie, 23:55 

În „anii nebuni ai Parisului, Mefisto îi prezintă o cântăreață de cabaret doctorului Faust. Acesta se îndrăgostește și regretă că este prea în vârstă pentru ea. Demonul profită de ocazie: el are puterea să-i redea tinerețea în schimbul sufletului său. Faust acceptă.

Regia: Claude Autant-Lara (Franta/Italia, 1955)

Distribuția: Yves Montand, Michele Morgan 

Genul: dramă

 

Selecția de emisiuni speciale dedicate feminității:



A LA VIE 

Joi, 2 martie, de la 21:00 

1960. Trei femei, foste prizoniere la Auschwitz care nu s-au revăzut din timpul războiului, se întâlnesc la Berck-Plage. În această vacanță de câteva zile, totul este o premieră pentru Helene, Rose și Lili: prima lor masă adevărată împreună, prima înghețată, prima lor baie în mare… 

Regia: Jean-Jacques Zilbermann (Franta, 2013)

Distribuția: Julie Depardieu (Helene), Johanna ter Steege (Lili), Suzanne Clement (Rose)

Genul: comedie dramatică

 


L'HOMME QUI REPARE LES FEMMES 

Miercuri, 8 martie, de la 21:00 

Onorat cu Premiul Saharov 2014, Dr. Mukwege este recunoscut la nivel internațional ca fiind ginecologul care „repară miile de femei violate timp de 20 de ani de conflicte la est de Republica Democrată Congo. Din spitalul Panzi, el luptă fără încetare pentru a pune capăt acestor atrocități și pentru a denunța faptul că vinovații nu sunt pedepsiți. 

Realizator: Thierry Michel (Belgia, 2015)

Filmul a primit numeroase premii internaționale, printre care Premiul Special pentru Drepturile Omului(FIFD), în 2015

Nerecomandat copiilor cu vârstă mai mică de 10 ani.

 


UNE NUIT A TEHERAN 

Joi, 9 martie, de la 18:30  

De la Revolutia din 1979, femeile din Iran nu mai au dreptul de a cânta singure în public. Ajutată de trei artiști veniți din Franța, o tânără compozitoare, Sara Najafi, va sfida cenzura și tabuurile pentru a organiza un concert feminin.  

Realizator: Ayat Najafi (Germania / Franta, 2014)

Cu: Elise Caron, Jeanne Cherhal si Emel Mathlouthi. 

 


FEMINISTES EN TOUS GENRES

Joi, 9 martie, de la 19:30  

Helene lucrează ca trapezistă la un circ de familie. Elise este învățătoare și se ocupă cu planificarea familială. Fred predă cursuri de autoapărare. Myriam este jurnalistă și lansează o revistă pentru femei alături de prietenele sale. O incursiune în universul feminismului, în contextul mișcării împotriva căsătoriilor homosexuale și a părinților de același sex sub lozinca cunoscută ca „La Manif pour tous și al apariției feminismului pop. 

Realizator: Beatrice Vernhes (Franta, 2016)

 

ȘTIAȚI CĂ?

Doctorul Denis Mukwege a primit numeroase premii pentru angajamentul sși acțiunile pe care le-a întreprins pentru a ajuta și vindeca femeile, printre care distincția acordată de Națiunile Unite pentru Drepturile Omului (2008), Ordinul Național Legiunea de Onoare, în Franța (2009) și Premiul Van Goedart, în Olanda (2010).

Michele Morgan a fost supranumita « actrița cu cei mai frumoși ochi ai cinematografului francez » în urma filmului Quai des brumes, în care Jean Gabin i-a spus celebra replică "T’as d’beaux yeux, tu sais…" (“Ai ochi frumoși…”)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel