Ţuţuianu (PSD), reacţie la declaraţiile lui Iohannis
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Adrian Țuțuianu
Adrian Țuțuianu
Adrian Ţuţuianu, vicepreşedinte al Senatului, a declarat miercuri că era "previzibilă" poziţionarea preşedintelui Klaus Iohannis faţă de adoptarea în Camera Deputaţilor a Codului penal

Senatorul Ţuţuianu a afirmat şi că, Iohannis "de foarte multe ori s-a pronunţat împotriva oricăror modificări şi pe legile Justiţiei, şi pe Coduri".

"Era previzibilă această poziţionare. Domnul preşedinte s-a pronunţat de foarte multe ori împotriva oricăror modificări şi pe legile Justiţiei, şi pe Coduri. Eu cred că astăzi Parlamentul a făcut ceea ce este în fişa postului - să legifereze. Mai departe există ca mijloc de control Curtea Constituţională şi, în măsura în care Curtea va constata că aceste reglementări sunt constituţionale, cei îndrituiţi trebuie să le aplice", a precizat Ţuţuianu, după şedinţa Biroului permanent.

Codurile penale ar putea intra în vigoare spre sfârşitul anului

El a opinat că cele două Coduri penale ar putea intra în vigoare spre sfârşitul anului.

"Procedural, înţeleg că astăzi au anunţat colegii din Opoziţie că vor sesiza Curtea Constituţională. Din câte ştiu eu, CCR are şi ea o perioadă de vacanţă, probabil că analiza întregului Cod penal şi a Codului de procedură penală nu se va putea face doar într-o şedinţă, sunt foarte multe texte care trebuie analizate şi este de presupus că, dacă s-ar constata încălcări ale Constituţiei, ar putea reveni în sesiunea ordinară din septembrie în discuţia celor două Camere. Mai apoi rămâne să vedem dacă preşedintele va uza şi el de sesizarea Curţii Constituţionale şi de mecanismul cererii de reexaminare. Părerea mea este că undeva spre sfârşitul anului ar putea să intre în vigoare", a arătat Ţuţuianu.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri proiectul privind modificarea Codului penal. S-au înregistrat 167 de voturi "pentru", 97 - împotrivă şi 19 abţineri.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va contesta la CCR Codul penal şi Codul de procedură penală.

"Despre Codul penal modificat voi avea o prezentare mai lungă atunci când voi contesta la CCR acest act normativ. De asemenea, este bine de ştiut că şi Codul de procedură penală, la care m-am referit acum câteva zile, este în pregătire pentru a fi contestat la CCR. Modificările care s-au făcut în bună măsură sunt fie inutile, fie chiar toxice şi dăunătoare şi am de gând să folosesc toate instrumentele constituţionale pentru a contesta aceste două acte normative - Codul penal şi Codul de procedură penală", a spus Iohannis la Cotroceni.

Vezi şi: Augustin Zegrean, despre adoptarea codurilor: Asta spune CEDO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel