Data publicării:
Tusk se lovește de tot mai multe obstacole în legalizarea avortului în Polonia
Donald Tusk se confruntă cu cel mai sever obstacol politic de la preluarea funcției de prim-ministru al Poloniei, întâmpinând o rezistență puternică în ceea ce privește una dintre cele mai mari promisiuni ale campaniei sale: creșterea accesului la avort.
Eșecul votului pentru avort ridică mari întrebări cu privire la capacitatea lui Tusk de a implementa reformele sociale cheie promise în alegerile de anul trecut. Tusk și partenerii săi de coaliție au obținut o victorie surprinzătoare și convingătoare în alegerile din octombrie, promițând restabilirea statului de drept și promovarea unor reforme liberale, precum permiterea parteneriatelor între persoane de același sex și anularea reglementărilor draconice anti-avort din țară, potrivit Politico.
Pe 12 iulie, totuși, Tusk a suferit ceea ce pare a fi o înfrângere sumbră, când un vot parlamentar pentru a opri urmărirea penală a celor care asistă la avorturi a eșuat — cu un rezultat extrem de strâns de 218 la 215 — din cauza conservatorilor din cadrul coaliției sale de guvernare.
Aceasta este o problemă serioasă pentru Tusk, ridicând întrebări cu privire la capacitatea sa de a avea o majoritate funcțională pentru a implementa reformele sale cheie. Presiunea este amplificată de cei aproximativ 1.000 de manifestanți furioși care s-au adunat în fața parlamentului marți seara pentru a cere guvernului să își respecte promisiunile electorale.
„Ce naiba au crezut că se va întâmpla: că vom renunța? Duceți-vă dracului!” a strigat Marta Lempart de la Strajk Kobiet (Greva Femeilor), principala organizatoare a mitingului, de pe scenă.
Opoziția din rândurile guvernului
Partidul de dreapta Lege și Justiție (PiS), care a condus țara timp de opt ani până la alegerile din octombrie, a înăsprit regulile privind avortul în Polonia până la o interdicție aproape totală în 2020. Avortul este permis doar în cazuri de viol sau incest, sau dacă viața femeii este în pericol.
Cazurile de femei care au murit pentru că li s-a refuzat avortul și au avut complicații au servit ulterior pentru a submina popularitatea PiS. Înainte de votul din 12 iulie, Tusk a subliniat decriminalizarea avortului ca fiind centrală pentru viziunea sa de reformă în țara cu 38 de milioane de oameni.
„Vom vota pentru decriminalizarea avortului. Vom vota pentru parteneriatele civile ca proiect guvernamental, deși nu toată lumea a fost convinsă. Am terminat de discutat, este timpul pentru decizii,” a postat Tusk, prim-ministru din decembrie, pe X, pe 10 iulie. Postarea pe rețelele sociale s-a dovedit însă mai ușoară decât realizarea efectivă a schimbării.
Conservatorii din coaliția sa de la Partidul Popular Polonez (PSL) s-au aliat cu opoziția de la PiS și extrema-dreaptă Konfederacja pentru a respinge propunerea. Vizibil tulburat, Tusk a comentat: „Acesta nu a fost un vot obișnuit”, înainte de a suspenda prompt doi deputați din partidul său, Coaliția Civică, care nu au votat conform liniei partidului. Un al treilea deputat a fost scuzat deoarece era în spital. Marți, prim-ministrul a demis și unul dintre deputații rebeli din funcția de ministru adjunct. Lempart de la Strajk Kobiet a cerut, de asemenea, lui Tusk să îl demită pe Władysław Kosiniak-Kamysz de la partidul PSL din funcția de viceprim-ministru.
Într-un interviu acordat Polsat News, Kosiniak-Kamysz a insistat că avortul nu este o prioritate atât de mare pentru alegători. „În ultimul sondaj CBOS (un sondaj de stat), cele mai importante probleme pe care guvernul ar trebui să le abordeze au fost enumerate astfel: securitatea Poloniei și securitatea frontierelor au ocupat primul loc, urmate de securitatea sănătății și apoi calitatea vieții și economia. Avortul a ocupat ultimul loc, iar parteneriatele civile au venit pe penultimul loc”, a argumentat el.
Drumul greu înainte
Marea întrebare este: ce se întâmplă în continuare, mai ales având în vedere că o majoritate de coaliție pare dificil de asigurat? Având în vedere că propunerea de decriminalizare, care părea cea mai puțin divizivă, a eșuat, șansele par mici ca Tusk și partidul de stânga să poată convinge conservatorii să li se alăture pentru altceva. O comisie parlamentară specială încearcă încă să producă un text de compromis pe o propunere de a permite întreruperea sarcinii până la a 12-a săptămână, o schimbare favorizată de partidul lui Tusk și de stânga.
Dar conservatorii de la PSL și Polska 2050, care formează împreună un grup numit Calea a Treia, doresc un proiect mult mai restrictiv, căutând doar să restabilească ceea ce este cunoscut drept „compromisul din 1993”. Acesta ar permite avortul doar atunci când există o credință justificabilă că sarcina constituie o amenințare la adresa vieții sau o amenințare serioasă la adresa sănătății mamei - dacă fătul este „ireversibil afectat” sau că un act ilegal a dus la sarcină. Acesta este tipul de compromis pe care majoritatea alegătorilor spune că nu mai este potrivit pentru Polonia în 2024.
„Este o zi frumoasă și am lucruri mai bune de făcut, dar a trebuit să vin aici”, a spus Paulina Kryńska, 43 de ani, care lucrează în marketing pentru o companie imobiliară, vorbind la protestul de marți din fața parlamentului. „Am petrecut ultimii patru ani sprijinindu-i (coaliția Tusk) și protestând împotriva guvernului anterior. Acum nu au decența să întoarcă favoarea votând o lege care m-ar împiedica să mor sau să ajung în închisoare pentru ceva care ar trebui să fie dreptul meu uman de bază” a adăugat Kryńska.
Partidul de Stânga a declarat, săptămâna trecută, că ar dori să supună din nou la vot propunerea de decriminalizare, sperând că o coincidență norocoasă de absență în rândul deputaților opoziției și determinarea susținătorilor ar putea permite proiectului să treacă cu greu. Dacă acest pariu ar da roade, propunerea va fi aproape sigur vetoată de președintele Andrzej Duda, care reprezintă ultimul bastion al puterii PiS.
Un veto ar putea fi instrumental în a aduna alegătorii liberali să susțină un candidat anti-PiS la alegerile prezidențiale de anul viitor. Asta presupunând că toată coaliția poate ajunge până acolo încât să adopte ceva pentru ca Duda să poată să îl veteze. Pentru partea sa, Tusk a spus marți că este întristat de eșecul votului și va emite noi linii directoare, luni, pentru modul în care procurorii ar trebui să gestioneze cazurile legate de avort.
„Mă simt foarte rău că nu am găsit argumente pentru a convinge pe cei care au votat diferit de mine. Personal... fac totul... astfel încât femeile din Polonia să se simtă respectate și libere. Dar mă simt responsabil pentru tot ceea ce se întâmplă în țară astăzi, inclusiv în cadrul coaliției de guvernare. Dacă aud că spuneți că am eșuat în această problemă, atunci da, aveți dreptul să credeți asta”, a spus Tusk.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News