Turnul unei biserici fortificate din Brașov s-a prăbuşit
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Turnul Bisericii Fortificate din Rotbav și o parte din aceasta s-au dărâmat. Localnicii dau vina pe nepăsarea Bisericii Evanghelice, cea care patronează lăcașul de cult. Potrivit acestora, biserica era șubredă de mai mulți ani, dar cei care o au în patrimoniu nu s-au ocupat de renovarea ei.

Turnul bisericii evanchelice fortificate din localitatea braşoveană Rotbav, care datează din secolul al XIII-lea, s-a prăbuşit, în noaptea de vineri spre sâmbătă, fără ca cineva să fie prins sub dărâmături.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Braşov, cpt. Ciprian Sfreja, pompierii au intervenit pentru înlăturarea pericolului de prăbuşire a altor elemente de clădire.

Sâmbătă dimineaţă, la faţa locului au ajuns prefectul Mihai Mohaci, primarul Feldioarei, Sorin Taus, reprezentanţii bisericii evanghelice şi arhitecţi. Din păcate, turnul s-a prăbuşit în totalitate şi a distrus şi orga din interior

Biserica din Rotbav a fost ridicată în jurul anului 1300, în stil romanic. A fost fortificată în secolul al XV-lea şi împrejmuită mai apoi de zidurile unei cetăţi fortificate tipic săsească. Este una dintre cetăţile de acest fel care conservă în stare bună zidurile sale. Fortificaţia oferea loc pentru magazii, ateliere, grajduri, o bucătărie comună, o crescătorie de albine, însă acestea au fost distruse în urma atacurilor şi a incendiilor care au cuprins cetatea. Intrarea în cetate era apărată de turnul porţii, în care se afla şi administraţia oraşului, cu o celulă pentru prizonieri sau condamnaţi, scrie bozbrașov.ro .

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel