Data publicării:

Turnul Garisenda din Bologna, în mare pericol de prăbușire

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Un turn medieval din orașul italian Bologna, care se înclină la fel de mult ca și celebrul său omolog din Pisa, a fost închis.

Un turn medieval din orașul italian Bologna, care se înclină la fel de mult ca și celebrul său omolog din Pisa, a fost închis din cauza temerilor că s-ar putea prăbuși. Autoritățile au început să construiască un baraj de 5m (16ft) în jurul Turnului Garisenda din secolul al XII-lea, pentru a limita resturile în cazul în care acesta se prăbușește.

Turnul de 47m se înclină la un unghi de patru grade, iar monitorizarea a detectat schimbări în direcția înclinării. Consiliul local a declarat că situația este “foarte critică”, conform BBC. Turnul Garisenda este unul dintre cele două turnuri care domină peisajul Bolognei. Celălalt, Turnul Asinelli, are aproximativ dublul înălțimii și se înclină și el, deși nu atât de mult, și este de obicei deschis pentru turiști.

Structurile datează din secolul al XII-lea

 

Structurile au fost construite între 1109 și 1119, deși înălțimea Garisendei a fost redusă în secolul al XIV-lea, deoarece începuse deja să se încline. Turnul este menționat în poemul lui Dante, Comedia Divină, care a fost finalizat în 1321. Locul a fost închis prima dată în octombrie, după ce senzorii au înregistrat modificările înclinării Garisendei și inspecțiile au relevat deteriorarea materialelor care alcătuiesc baza sa.

Consiliul a lansat ceea ce numește un plan de protecție civilă pentru a conserva turnul și a spus că lucrările care au început acum “reprezintă prima fază de asigurare a siguranței acestuia”. Autoritățile adaugă că barajul va proteja clădirile și oamenii din jur în cazul unui colaps. În plus, vor fi instalate și plase metalice de protecție pentru pietrele care pot cădea în jurul turnului.

Restaurarea va dura câțiva ani, iar piața va fi închisă

 

Construcția barajului va fi finalizată la începutul anului viitor, în timp ce turnul și piața de sub el se așteaptă să rămână închise pentru mai mulți ani, în timp ce se efectuează lucrări de restaurare.

Orașul estimează că doar barajul va costa 4,3 milioane de euro (3,7 milioane de lire sterline) și a lansat o campanie de strângere de fonduri pentru a plăti restaurarea.

A numit proiectul o “provocare extraordinară” care va necesita “implicarea întregului oraș și al celor din întreaga lume care iubesc Bologna și unul dintre cele mai importante simboluri ale sale”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel