Data actualizării:
Data publicării:

Turnul cu Ceas, Palatul Culturii. Vitraliille, afectate: "Legătura dintre muzica Deliei şi fisurile găsite"

Autor: Florentina Constantin
WhatsApp

Directorul Complexului Naţional Muzeal Moldova, Lăcrămioara Stratulat, a atras atenţia că vitraliile Turnului cu Ceas al Palatului Culturii s-au crăpat din cauza vibraţiilor prea puternice produse în timpul concertelor care au avut loc în ultima vreme în apropierea edificiului cultural.

Lăcrămioara Stratulat a declarat că în timpul concertelor care au avut loc în luna mai, unul dintre acestea fiind unul rock, vitraliile din Turnul cu Ceas au început să se fisureze.

"Colegii noştri au grupuri pe care le însoţesc din oră în oră în Turnul cu Ceas. E şi normal că le observă, pentru că sunt la distanţă de mai puţin de un sfert de metru de zona respectivă. În timpul concertului, noi nu ne-am mai putut desfăşura activitatea în parametri normali. Vibra totul în Palat. Absolut totul.

Încă de pe data de 18 mai, practic înainte de acel mare concert, am făcut adrese către toţi factorii de răspundere - Primărie, Direcţia Judeţeană de Cultură, Ministerul Culturii, Prefectura, Consiliul Judeţean, Garda de Mediu, Direcţia Sanitară, pentru a lua măsuri de protecţie fonică pentru a nu se produce nimic dăunător pentru această clădire. (...) Sunt fisuri de la vitraliile Turnului cu Ceas. A fost făcut un raport tehnic care se întinde pe parcursul a câteva luni. (...)

Am făcut adrese pentru luarea de măsuri de protecţie. Nu avem nimic împotriva concertelor care se încadrează în limitele admise. Trebuie să ţinem lucrurile în frâu de acum încolo. Noi îi punem în gardă, îi avertizăm. Nu avem nimic împotriva concertelor sau fanilor, dar nu vrem ca acestea să fie dăunătoare pentru Palatul Culturii", a declarat Lăcrămioara Stratulat.

Replica primariului din Iași

De cealaltă parte, primarul Mihai Chirica a declarat că "Iaşiul, ca şi alte mari oraşe ale lumii, se bucură de palate, edificii culturale, (...) care vin să puncteze un lucru reprezentativ când trebuie să fie ceva de rezonanţă maximă". El a precizat că spectacole şi concerte se ţin nu doar în faţa Palatului Culturii din Iaşi, dar şi în preajma altor palate din lume, care au devenit edificii culturale.

"Vibrează pământul când trece tramvaiul sau trenul, vibrează aerul când trece elicopterul sau avionul, vibrează aerul când se aude muzică, vibrează aerul când tună, vibrează aerul de foarte multe ori. Şi e normal să vibreze. Problema este dacă reuşim să facem o corelare directă între muzica lui Smiley şi Palatul Culturii, muzica Deliei, Carla's Dreams şi fisurile din pardoseala Palatului Culturii, între muzica de dinaintea finalizării restaurării şi muzica de după finalizare. Ceilalţi cântăreţi din 1995, 1996 nu au reuşit cu vocea şi talentul lor să fisureze nimic. Asta ridică un semn de întrebare faţă de calitatea muzicii de astăzi.(...) Speranţa mea este ca lucrurile să nu rămână un subiect de presă. (...) Constatarea e foarte simplă: Palatul vibrează şi are şi o frecvenţă, la fel ca oamenii, radioul", a declarat primarul Mihai Chirica.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel