Data publicării:
"Crăciun în Maramureş" - invitaţie oficială
Turiştii români şi străini care vor lua parte la proiectul cultural "Crăciun în Maramureş", programat să aibă în loc în apropierea sărbătorilor de iarnă, vor fi invitaţi să viziteze bisericuţele din lemn aflate în patrimoniul UNESCO, a declarat marţi, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Maramureş, Amalia Babici Man.
"Bisericile din lemn aflate în patrimoniul UNESCO reprezintă o mare valoare de patrimoniu local, care merită mult mai bine cunoscute, astfel încât turiştii care ar putea ajunge în judeţ pentru a participa la programul "Crăciun în Maramureş" vor fi îndrumaţi să viziteze şi cele opt bisericuţe din lemn aflate în patrimoniul UNESCO.
Turiştii vor putea participa la întreg programul gândit de administraţia locală, program care va fi găzduit de Muzeul Satului din Baia Mare, dar şi de alte instituţii culturale din unele oraşe şi comune. Pentru cei care ajung pentru prima dată în Maramureş va fi un bun prilej de familiarizare cu datinile şi obiceiurile de Crăciun, prezentate de colindătorii din sate în incinta Muzeului Satului, dar şi în localităţi rurale", a spus Amalia Babici Man, citată de Agerpres.
Potrivit acesteia, bisericile aflate în patrimoniul UNESCO, situate la mare distanţă de zonele urbane, pot fi un bun prilej pentru turişti să admire şi alte locuri din judeţ, aflate în drumul lor spre un asemenea obiectiv. "Bisericile aflate în satele din Maramureş oferă vizitatorului locuri şi peisaje mirifice în timpul iernii iar, în funcţie de traseul ales, turistul se poate opri să viziteze şi alte obiective, se poate opri la o pensiune rurală pentru a se înfrupta din bucatele tradiţionale, poate merge la o partidă de schi sau poate opta pentru o minivacanţă de două-trei zile, în funcţie de timp, la una dintre multele pensiuni rurale", a mai precizat purtătorul de cuvânt al CJ.
Cele opt biserici aflate în patrimoniul UNESCO se află în localităţile Bârsana, Budeşti, Deseşti, Ieud-Deal, Plopiş, Poienile Izei, Rogoz şi Şurdeşti. Unele biserici au o vechime de peste 400 de ani şi păstrează elemente de arhitectură arhaică bine conservată în timp iar o caracteristică aparte o reprezintă pentru unele biserici turla înaltă din lemn, asemănătoare unei săgeţi care pare să străpungă cerul. Conform reprezentanţilor Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural - ANTREC, filiala locală, anual, peste 4.000 de turişti români şi străini petrec sărbătoarea Crăciunului sau a Anului Nou în Maramureş, majoritatea preferând pensiunile rurale şi staţiunile montane.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News