Turism la Cernobîl. Cât îi costă pe români o excursie la fosta centrală
O agenţie de turism din România a inclus în oferta sa din această toamnă o excursie la Cernobîl.
O agenţie de turism din România a inclus în oferta sa din această toamnă o excursie la Cernobîl, oraşul în care s-a produs cea mai mare catastrofă nucleară, în anul 1986, preţul pachetului turistic fiind de 395 de euro şi include şi un contor de radiaţii, astfel încât participanţii să fie conştienţi că se află în afara unui pericol, scrie Agerpres.
Lucian Bădîrcea, CEO al agenţiei de turism Iri Travel, a declarat pentru Agerpres, că ideea organizării unei excursii la Cernobîl i-a venit în urma succesului serialului cu acelaşi nume difuzat de HBO.
"În urma difuzării serialului 'Cernobyl' ne-am dat seama că acest fenomen a cunoscut o amploare deosebită şi ne-am gândit că ar fi binevenit să oferim turiştilor români această experienţă. Există interes în întreaga lume pentru aşa-zisul turism negru. Prima plecare este programată pentru 28 aprilie, anul viitor. Deocamdată sunt multe întrebări şi ceva înscrieri, dar într-adevăr nu în număr foarte mare, sunt 10 rezervări până acum. Se va pleca cu un autocar de 48 de locuri, dar putem să suplimentăm locurile şi vom avea posibilitatea şi să o repetăm dacă vom vedea că va avea succes. Vom putea în viitor să organizăm lunar această excursie. Să ştiţi că există interes, sunt întrebări foarte multe pe acest subiect şi avem peste 1.000 de parteneri din toată ţara care îl distribuie", a declarat Bădîrcea.
Vizita la fosta centrală nu reprezintă un pericol
Acesta susţine că vizita la fosta centrală nucleară nu reprezintă niciun pericol pentru turişti, nivelul radiaţiilor din zonă fiind de 160 de ori mai mic decât în cazul uneii radiografii.
"Cazarea se va face atât în Chişinău cât şi în Kiev, prima noapte în Chişinău şi alte două la Kiev. Excursia la Cernobîl se va face cu un ghid local, având un partener din Ucraina. Vizita la Cernobîl durează o zi şi fiecare participant la excursia asta va primi nişte contoare de radiaţii, astfel încât să aibă o imagine permanentă a indicelui de radiaţii de acolo. Pe parcursul turului participanţii vor fi expuşi la o doză de radiaţii de 160 de ori mai mică decât în timpul unei radiografii normale şi de 3.600 de ori mai mică din timpul unei scanări a întregului corp la Computer Tomograf. Deci nu există pericol de radiaţii. Şi, pentru a avea o imagine clară, partenerul nostru din Ucraina echipează fiecare participant cu aceste contoare de radiaţii", a mai spus Bădîrcea.
Excursia include vizita în oraşul Pripyat, abandonat de către locuitori în 1986, la grădiniţă şi şcoală, piscina orăşenească, clădirea Comitetului Executiv orăşenesc, unde a fost creat primul centru de urgenţă, hotelul Polissya, unde a existat un post de observaţie pentru operaţiile executate cu elicopterele peste ruinele reactorului 4, platforma de observatie, tur în jurul zonei, zona secretă Cernobîl-2 Gia- Antenele gigantice ale "ARC-1", oraşul secret din care asigurau urmărirea rachetelor balistice cu rază lungă de acţiune.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News