Data publicării:

Turcia va accelera ratificarea aderării Suediei la NATO

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Președintele Parlamentului Turciei, Numan Kurtulmuș, urmează să trimită proiectul de lege care aprobă aderarea Suediei la NATO, către comisia de afaceri externe a parlamentului, după ce se va întoarce în Turcia de la Praga, miercuri, conform unei surse din parlament, transmite Reuters.

El a declarat că speră ca proiectul de lege să ajungă cât mai curând posibil în Adunarea Generală a parlamentului și ca parlamentarii să-și exprime decizia, scrie agenția de știri de stat Anadolu.

Suedia ar putea fi admisă în mod oficial în NATO în luna noiembrie după decizia Turciei de a nu mai bloca aderarea ţării scandinave la Alianţa Nord-Atlantică, au declarat marţi pentru dpa mai mulţi oficiali de la Bruxelles.

Parlamentul Ungariei va lua o "decizie suverană" cu privire la ratificarea candidaturii Suediei pentru aderarea la NATO, a declarat marți ministrul de externe al Ungariei, după o discuție cu omologul său turc, transmite Reuters.

"Prin depunerea proiectului de lege care aprobă aderarea Suediei la NATO la parlamentul turc pentru ratificare,Turcia ajunge în aceeași poziție în care ne aflăm și noi, de mai multe luni de zile," a spus Szijjarto, referindu-se la un proiect de lege ungar care se află în parlament, încă de anul trecut.

Într-o scrisoare adresată actualilor membri ai alianţei militare, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a menţionat o reuniune a miniştrilor de externe din ţările membre ale Alianţei, din 28-29 noiembrie, drept o posibilă dată a aderării. Suedia a dorit iniţial să se alăture NATO în vara lui 2022. Cu toate acestea, până la începutul acestei săptămâni aderarea ţării a fost blocată de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

El le-a reproşat autorităţilor suedeze indulgenţa faţă de militanţii kurzi refugiaţi pe teritoriul ţării şi a cerut extrădarea a zeci dintre ei. Însă, după concesii ale Suediei, Erdogan a anunţat luni că a supus în mod oficial luni parlamentului turc spre ratificare protocolul de aderare a Suediei la NATO, după 17 luni de blocaj.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel