Turcia-Siria. Ankara, deranjată de ofensiva lui Assad: Amenință pacea
Data publicării:
Autor: Bogdan Bolojan
WhatsApp
Ofensiva forţelor guvernamentale siriene contra poziţiilor rebelilor din provincia Idlib, din nord-vestul Siriei, ameninţă eforturile comune ale Turciei, Rusiei şi Iranului în vederea instaurării păcii în regiune, a declarat miercuri seară şeful diplomaţiei turce Mevlut Cavusoglu, transmite Reuters.

Ministerul de Externe turc i-a convocat recent pe ambasadorii Rusiei şi Iranului la Ankara pentru a le prezenta o notă de protest contra operaţiunilor militare în desfăşurare în Idlib, a explicat Cavusoglu într-o întâlnire cu jurnalişti germani desfăşurată în staţiunea turcă Antalya.

Le-am reamintit că ele (Rusia şi Iranul) sunt garantele puterilor regimului sirian, a spus oficialul turc.

Turcia are trupe staţionate în Idlib - singura provincie siriană încă aflată sub controlul rebelilor - ca parte a unui acord convenit anul trecut cu Moscova şi Teheranul de a transforma această provincie într-o 'zonă de detensionare'.

Regimul sirian a încălcat încetarea focului, a atacat şi a ucis oameni nevinovaţi. Dacă lucrurile vor continua în acest fel, procesul Astana şi posibilul proces Soci vor fi subminate, a subliniat Mevlut Cavusoglu.

Congres în Siria

În luna decembrie, Rusia, Turcia şi Iranul au decis să organizeze pe 29-30 ianuarie acest an, în staţiunea rusă Soci, un aşa-numit 'Congres al poporului sirian', unde reprezentanţi ai diverselor facţiuni din Siria vor analiza căile de soluţionare a conflictului.

Provincia siriană Idlib, situată la frontiera cu Turcia, care se teme de un aflux de refugiaţi, este singura care a scăpat în totalitate controlului din partea Damascului şi este dominată de Jabhat Fateh al-Sham, fostul Front al-Nusra.

La jumătatea lunii decembrie, preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat o retragere parţială a trupelor ruse desfăşurate în Siria din septembrie 2015 în sprijinul forţelor lui Bashar al-Assad, apreciind că misiunea a fost 'îndeplinită în mod strălucit'. Armata rusă va păstra în Siria un Centru de reconciliere a beligeranţilor, trei batalioane de poliţie militară, precum şi baza aeriană de la Hmeimim şi pe cea navală de la Tartous, situate în vestul Siriei, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel