Turcia și Rusia convin să furnizeze cereale gratuit țărilor care au nevoie
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Președintele turciei, Recep Tayyip Erdogan
Președintele turciei, Recep Tayyip Erdogan
Turcia și Rusia au convenit să aprovizioneze gratuit țările care au nevoie de alimente, a declarat vineri președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Președintele turc a subliniat că încercările țărilor occidentale de a preda lecțiile umanității, ignorând în același timp suferința oamenilor din Africa, este o rușine.

Turcia și Rusia au convenit să aprovizioneze gratuit țările care au nevoie de alimente, a declarat vineri președintele turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit TASS.

”În timpul discuțiilor noastre cu președintele rus, Vladimir Putin, am convenit să livrăm cereale gratuit către țările care au nevoie. Ne vom asigura că navele pentru cereale în vrac ajung în țări care suferă în prezent de o criză alimentară severă și de foamete”, a accentuat liderul turc.

Potrivit lui Erdogan, acesta a discutat despre inițiativă și cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres. În plus, președintele și-a anunțat intenția de a ridica problema aprovizionării cu alimente către țările africane la viitorul summit G20 de la Bali.

Erdogan a subliniat că încercările țărilor occidentale de a preda lecțiile umanității, ignorând în același timp suferința oamenilor din Africa, este o rușine. Totodată, el a remarcat că Turcia nu este surprinsă de mentalitatea și comportamentul Europei,  pe care nu le acceptă.

Pe 2 noiembrie, președintele Putin a anunțat că, în cazul în care se va retrage din acordul cu cereale, Rusia este pregătită să furnizeze cereale celor mai sărace țări. El a subliniat în mod deosebit faptul că tranzacția cu cereale a fost realizată sub pretextul asigurării intereselor securității alimentare a celor mai sărace țări, dar doar 4% din cereale le-au fost livrate de pe teritoriul Ucrainei. El a asigurat, de asemenea, că Rusia nu va interfera cu furnizarea de cereale din Ucraina către Turcia în viitor.

Citește și:

A fost reluat transportul de cereale. Șase nave au părăsit Ucraina în cadrul reînnoirii acordului

Șase nave de marfă încărcate cu cereale au părăsit porturile din Ucraina în urma reînnoirii acordului de cereale de la Istanbul, a declarat joi ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar. 

"După reluarea inițiativei de cereale, șase nave au părăsit porturile ucrainene. Astfel, numărul navelor care au părăsit porturile s-a ridicat la 426, iar cantitatea de cereale transportată a depășit 9,7 milioane de tone", a spus Akar, potrivit Almayadeen.

Ministerul ucrainean al Infrastructurii a confirmat la rândul său că 6 nave au părăsit porturile ucrainene mai devreme în cursul zilei.

”Pe 3 noiembrie, șase nave care transportau 290.000 de tone de produse agricole ucrainene au părăsit porturile Odesa, Chornomorsk și Yuzhne către țări asiatice și europene”, a declarat ministrul pe rețelele de socializare. 

Într-o întâlnire cu membri permanenți ai consiliului de securitate de miercuri, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Ministerul rus al Apărării a primit instrucțiuni să-și reia angajamentul în acordul cu cereale.

Cu toate acestea, Rusia rămâne precaută, amenințând că își va retrage angajamentele dacă Kievul încalcă garanțiile pe care le-a oferit mai devreme în această zi cu privire la neutilizarea coridoarelor de cereale în scopuri militare.

Președintele Rusiei a adăugat, în continuare, că Rusia nu va împiedica fluxul de cereale din Ucraina către Turcia în viitor, datorită neutralității Ankarei și capacităților industriei sale de prelucrare a cerealelor. 

Pe 29 octombrie, Rusia a anunțat că a suspendat acordul de cereale intermediat de ONU, după ce Kievul a lansat atacuri cu drone asupra navelor rusești în Sevastopolul din Crimeea. 

Un total de 218 nave care erau destinate să exporte cereale au fost raportate că au rămas blocate pe 30 octombrie, ca urmare a acestei suspendări. 

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel