Turcia se teme acum de cutremurul ”cel mare”, care va lovi Istanbulul. Experții îngrijorați: Ce e mai rău urmează să vină
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Cutremurul care a lovit sud-estul țării și Siria ar putea fi preambulul unui cutremur și mai devastator, cu epicentrul său la Istanbul: ”Va avea loc, dar nimeni nu știe când”.

În urma secvenței de cutremure care au provocat mii de morți între Turcia și Siria, experții trag un semnal de alarmă cu privire la ceea ce se întâmplă în subteran în Turcia și care ar putea declanșa în curând un cutremur și mai devastator, cu epicentrul său în regiunea Istanbul. 

Seismologii sunt de acord că maxi-cutremurul este un fapt: ”Se poate întâmpla mâine sau peste cincizeci de ani”, spune Michel Van Camp, șeful Observatorului Regal al Belgiei. ”Dar va exista. Și dacă se va întâmpla mâine, cealaltă certitudine este că țara nu este pregătită”.

Subteranul care se mișcă

Sub Turcia se află una dintre cele mai active zone seismice din lume, deoarece țara ”este situată la granița dintre mai multe plăci tectonice”, explică Van Camp pentru Le Soir, citat de Europa Today.

”Există placa arabă în sud, placa eurasiatică în nord și placa anatoliană în mijloc. Marea majoritate a Turciei se află pe placa anatoliană, care poate fi asemănată cu o sămânță de pepene galben stoarsa între două degete. Un deget ar fi placa arabă, iar celălalt placa eurasiatică. Această ”sămânță” tinde să alunece spre vest, deci spre Grecia. Acest lucru face ca întreaga zonă să fie foarte activă din punct de vedere seismic. 

Cutremurul de luni a provocat o ruptură de peste 200 de kilometri. Un fenomen impresionant pentru neexperți, dar care, potrivit seismologului belgian, nu este excepțional: ”În acest loc, se produce un cutremur în fiecare secol”, spune el. ”În falia nord-anatoliei, care se întinde de la granița cu Irak până la Istanbul, mai multe apar în fiecare secol.”

Ultima datează din 17 august 1999 și a provocat moartea a 17 mii de oameni, dintre care o mie doar la Istanbul: până acum, este cel mai devastator din istoria recentă a țării, înaintea celui de luni, dar mai devreme sau mai târziu, primatul de magnitudine al cutremurului din 1999 va fi depășit, și poate nu cu puțin.

Cutremurul ”Cel Mare"

”Știm foarte bine că de-a lungul celor două falii din Turcia are loc o deformare de doi centimetri pe an – continuă Van Camp – Dacă nu se oprește la un moment dat, se termină cu un cutremur. Așa s-a întâmplat luni, pentru că de un secol nu a existat detenție în acea zonă. De câteva decenii se acumulează și un deficit la Istanbul". O acumulare care va duce la ”cel mare".

În 2020, autoritățile de la Istanbul au publicat un raport în care se arată că 70% din populația țării trăiește într-o zonă cu cutremure, în timp ce 66% din teritoriul său se află pe falii active.Turcia a avut 18 cutremure cu magnitudinea 7 sau mai mare în ultimii 120 de ani. 

Având în vedere acest context, raportul a prezis că ”cel mare” va sosi în termen de treizeci de ani. Speranța este că acest dezastru natural se va întâmpla cât mai târziu posibil, dând Turciei timp să se pregătească să reducă cât mai multe victime și daune. Mai ales la Istanbul.

Istanbulul nu este pregătit

Istanbulul are în prezent aproximativ 16 milioane de locuitori și aproape 1,2 milioane de clădiri, dintre care 376.000 au fost construite între 2000 și 2019. Raportul estimează că dacă s-ar produce un cutremur cu magnitudinea de 7,5 în oraș, 48.000 de clădiri ar fi demolate sau grav avariate, iar alte 194.000 ar fi avariate moderat, în timp ce 30% din drumuri ar fi blocate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel