Data publicării:

Turcia, România și Bulgaria, plan pentru a curăța Marea Neagră de mine. Ceremonie la Istanbul, în ianuarie

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: FreePik by wirestock
Sursa foto: FreePik by wirestock
Turcia, România și Bulgaria intenționează să semneze în ianuarie un acord cu privire la un plan comun de curățare a minelor care plutesc în Marea Neagră ca urmare a războiului din Ucraina, a declarat sâmbătă ministrul turc al Apărării, Yasar Guler, după luni de discuții între aliații NATO. 

Statele Mării Negre, Turcia, România și Bulgaria s-au întâlnit cu oficiali din Georgia, Polonia și Ucraina pentru a discuta despre curățarea minelor după invazia Rusiei în Ucraina.

Miniștrii Apărării din cele trei țări au purtat și ei discuții asupra planului la o reuniune a NATO la Bruxelles, în octombrie, și la Ankara, luna trecută, în timp ce lucrau la finalizarea inițiativei.

Adresându-se reporterilor la o întâlnire de la Ankara, Guler a spus că „Inițiativa trilaterală” va include doar Turcia, România și Bulgaria deocamdată, iar miniștrii lor ai Apărării plănuiesc să organizeze o ceremonie de semnare la Istanbul pe 11 ianuarie.

"Din cauza războiului Ucraina-Rusia, există mine amplasate atât în ​​porturile ucrainene, cât și în cele rusești. Acestea se descurcă uneori și ajung în strâmtorile noastre datorită curentului"

"Din cauza războiului Ucraina-Rusia, există mine amplasate atât în ​​porturile ucrainene, cât și în cele rusești. Acestea se descurcă uneori și ajung în strâmtorile noastre datorită curentului", a spus Guler jurnaliştilor.

„Navele noastre de deminare vor efectua patrule constante până în punctul în care se termină frontierele (maritime) ale României”, a adăugat el.

Marea Britanie a anunțat luni că va transfera două nave de vânătoare de mine ale Marinei Regale către Marina Ucrainei în timp ce înființează o nouă coaliție de apărare maritimă alături de Norvegia pentru a ajuta la întărirea operațiunilor maritime ale Kievului.

Turcia, care menține legături bune atât cu Kiev, cât și cu Moscova, lucrează, de asemenea, cu Națiunile Unite, Ucraina și Rusia pentru a relua inițiativa privind cerealele din Marea Neagră, la care Moscova a renunțat la începutul acestui an, deși nu au existat semne publice de progres în aceste discuții, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel