Turcia respinge criticile 'inacceptabile' ale lui Macron privind influenţa sa în Africa
Ankara a denunţat sâmbătă comentariile 'inacceptabile' şi 'răuvoitoare' ale preşedintelui francez Emmanuel Macron, care a acuzat în ajun în Algeria 'reţele' manipulate de Ankara, Moscova şi Beijing pentru răspândirea unei propagande antifranceze în Africa, relatează AFP.
Aflat în vizită în fosta colonie franceză, Macron a invitat vineri tinerii algerieni şi africani 'să nu se lase păcăliţi' de 'imensa manipulare' a 'reţelelor' teleghidate 'în culise' de puteri străine care le prezintă Franţa drept 'inamică'.
El a numit Turcia, Rusia şi China, atribuindu-le o 'agendă de influenţă neocolonială şi imperialistă', potrivit agenţiei de presă menţionate. Purtătorul de cuvânt al Ministerului turc de Externe, Tanju Bilgic, a denunţat comentarii 'extrem de răuvoitoare' într-un comunicat.
'Este inacceptabil ca preşedintele francez Macron, care are dificultăţi în a face faţă trecutului colonial al ţării în Africa, în special în Algeria, se încerce să lase în urmă acest trecut colonial acuzând alte ţări, între care ţara noastră'
'Este inacceptabil ca preşedintele francez Macron, care are dificultăţi în a face faţă trecutului colonial al ţării în Africa, în special în Algeria, se încerce să lase în urmă acest trecut colonial acuzând alte ţări, între care ţara noastră', a adăugat el.
'Sperăm că Franţa va atinge cât mai repede posibil maturitatea necesară pentru a face faţă trecutului său colonial fără să acuze alte ţări', a continuat diplomatul turc. Vizita de trei zile a preşedintelui francez în Algeria urmărea să întoarcă pagina tensiunilor în relaţiile dintre cele două ţări în ultimele luni.
Problema trecutului în jurul colonizării franceze (1830-1962) şi sângerosul război de eliberare provocase o gravă dispută între cele două ţări în toamna trecută, după unele afirmaţii ale lui Macron, asupra cărora acesta a revenit.
Vizita survine între altele într-un moment în care ţările europene se străduiesc să găsească o alternativă livrărilor de hidrocarburi ruseşti, în special prin consolidarea aprovizionării lor din Algeria, mare producător de gaze care doreşte în schimb să i se confirme rolul de putere regională, notează Agerpres.
Citește și - Macron îi avertizează pe francezi în legătură cu „sfârșitul abundenței“ și al „lipsei de griji“: Trăim o mare schimbare!
Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a atenţionat miercuri pe francezi în legătură cu "marea schimbare" ce va veni odată cu toamna, prin "sfârşitul abundenţei", "al evidenţelor" şi "al lipsei de griji", relatează AFP.
"Trăim o mare schimbare", a avertizat şeful statului, revenind asupra unei recente "serii de crize grave", de la Ucraina la secetă, ca preambul la consiliul de miniştri de după vacanţă la Paris.
"Momentul pe care îl trăim poate fi structurat de o serie de crize grave (...) şi s-ar putea ca unii să vadă destinul nostru ca unul în care trebuie să gestionăm permanent crize sau situaţii de urgenţă. În ceea ce mă priveşte, cred că ceea ce suntem pe cale să trăim este mai degrabă o mare schimbare sau o mare bulversare", a declarat Emmanuel Macron în cadrul unei alocuţiuni în faţa miniştrilor săi, transmisă în direct în mod excepţional.
Macron le-a cerut membrilor Guvernului să spună lucrurilor pe nume
Pentru că, în faţa acestei situaţii, "compatrioţii noştri ar putea reacţiona cu multă nelinişte", el le-a cerut membrilor guvernului "să spună lucrurilor pe nume", "să le numească clar şi fără o abordare catastrofală".
"Mă aştept de la guvern să respecte cuvântul dat şi angajamentele pe care le-am luat faţă de naţiune", a adăugat el.
"Ce îmi doresc să putem face în următoarele săptămâni şi luni este să reafirmăm o unitate foarte puternică a guvernului, a forţelor majorităţii" în jurul "unei direcţii care să ne permită să ne consolidăm suveranitatea, independenţa noastră franceză şi europeană", a adăugat el.
În contextul "înmulţirii regimurilor iliberale" şi al "consolidării regimurilor autoritare", preşedintele francez le-a cerut miniştrilor săi "seriozitate", "credibilitate" şi să nu cedeze tentaţiei "demagogiei".
"Este uşor să promiţi orice, iar uneori să spui orice. Să nu cedăm acestor tentaţii, demagogiei. Ele înfloresc în toate democraţiile astăzi, într-o lume complexă care înspăimântă. Poate fi seducător să spui ceea ce oamenii vor să audă (...), însă trebuie mai întâi să raţionezi întrebându-te dacă este eficient şi util", a adăugat el, fără a oferi exemple concrete. Vezi articolul aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News