Data publicării:

Turcia răspunde după uciderea soldaților turci în Irak - Reuters

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @12photostory
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @12photostory
Turcia a declarat luni că forțele sale aeriene au "neutralizat" 26 de militanți kurzi în lovituri desfășurate în Siria și nordul Irakului, ca răspuns la uciderea unor soldați în weekend, în timp ce autoritățile au reținut și zeci de activiști pro-kurzi din opoziție, potrivit Reuters. 

Sâmbătă, Ministerul Apărării a anunțat că 12 soldați turci au fost uciși în confruntările cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în nordul Irakului, determinând Ankara să desfășoare o serie de lovituri aeriene și operațiuni în regiune.

Concluziile preliminare arată că cel puțin 26 de militanți au fost "neutralizați" în acele atacuri. Ankara folosește în mod obișnuit termenul pentru "uciși".

Ministrul Apărării, Yasar Guler, a afirmat și duminică faptul că 30 de militanți PKK au fost neutralizați într-o zonă din nordul Irakului, unde Turcia efectuează operațiuni transfrontaliere, ducând numărul total de militanți uciși de la sfârșitul săptămânii la 56.

PKK, desemnat drept grup terorist de Turcia, Statele Unite și Uniunea Europeană, a început lupta armată împotriva statului turc în 1984. Forțele turce efectuează în mod regulat atacuri în Irakul vecin ca parte a ofensivei împotriva militanților PKK staționați acolo.

De asemenea, poliția a reținut 52 de persoane la un eveniment pentru tineret organizat de Partidul Democrației și Egalității Poporului (DEM), anterior cunoscut sub numele de HDP, în provincia sud-estică Diyarbakir, au spus sursele luni.

Ministrul Justiției, Yilmaz Tunc, a afirmat pe platforma de socializare X că suspecții au fost  acuzați că au "lăudat crima și criminalul" și de "răspândirea propagandei organizației teroriste", adăugând că au fost emise mandate de arestare pentru alții.

În replică, DEM - al treilea cel mai mare partid din parlament - a condamnat detențiile drept motivate de interese politice și a cerut eliberarea imediată a deținuților.

Ulterior, ministrul de interne, Ali Yerlikaya, a spus că autoritățile au început investigații asupra a 57 de conturi de social media acuzate de publicarea de conținut împotriva forțelor armate ale Turciei și a adăugat că patru persoane au fost reținute în cadrul operațiunii.

"Cei care încearcă să semene discordie între poporul nostru, să laude terorismul și să insulte valorile noastre naționale și morale vor continua să fie trași la răspundere în fața legii", a spus Yerlikaya pe platforma X.

Președintele Tayyip Erdogan și guvernul său au acuzat în mod repetat partidul de opoziție pro-kurd de legături cu PKK, iar autoritățile au arestat zeci dintre oficialii săi în ultimii ani. Partidul neagă acuzațiile legate de legăturile militante.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel