Turcia: Primul experiment cu o monedă digitală proprie
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Turcia a dus la capăt cu succes un prim experiment de plată cu o monedă digitală proprie. Numeroase ţări sunt în curs de elaborare a unor proiecte similare care să includă monede digitale controlate de stat.

Turcia a dus la capăt un prim experiment de succes de plată cu o monedă digitală proprie, lira digitală, care pe parcursul următorului an va începe să fie utilizată deja cu anumite bănci şi companii de tehnologie financiară, a anunţat joi Banca Centrală turcă, potrivit Agerpres.

Turcia nu este prima țară care vrea o monedă digitală propie. A lansat în septembrie 2021 un studiu pilot pentru crearea unei monede proprii bazate pe tehnologia „blockchain”, similară popularului bitcoin, dar sub controlul Băncii Centrale.

„În 2023, Banca Centrală va extinde platforma de colaborare cu lira digitală turcă pentru a implica anumite bănci şi companii de tehnologie financiară”, a precizat banca într-un comunicat publicat pe pagina sa de web.

Numeroase ţări lucrează la proiecte similare de monede digitale controlate de stat şi Uniunea Europeană analizează crearea unei versiuni digitale a euro, mai scrie EFE.

Criptomonedele sunt foarte populare în Turcia, unde mulţi cetăţeni investesc pe burse digitale în contextul deprecierii lirei turceşti şi al inflaţiei ridicate.

Moneda euro digitală

O monedă euro digitală ar oferi un mijloc electronic de plată pe care l-ar putea utiliza oricine în zona euro. Aceasta ar fi sigură și ușor de utilizat, similar numerarului în prezent. Reprezentând o monedă a băncii centrale emisă de BCE, aceasta ar fi diferită de o „monedă privată”, dar ai putea utiliza și un card sau o aplicație pe telefon pentru a efectua plăți cu moneda euro digitală, se arată pe site-ul Băncii Centrale Europene.

Etapa de investigare actuală a început în luna octombrie 2021 și este estimată să dureze circa doi ani, urmând să se încheie în octombrie 2023. "Analizăm modul în care ar putea fi concepută și distribuită o monedă euro digitală, precum și impactul pe care aceasta l-ar putea avea asupra pieței. Apoi, vom decide dacă să începem sau nu procesul de elaborare efectivă a acesteia" spun reprezentanţii BCE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel