Data actualizării:
Data publicării:

Turcia plănuiește o întâlnire între miniștrii Energiei ai Rusiei și Germaniei: ”Putem reuni țări și organizații aflate în conflict”

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Turcia vrea să găzduiască o întâlnire a miniștrilor Energiei ruși și germani la Istanbul, în decembrie.

Potrivit publicației Pledge Times, președintele Comitetului executiv al Summit-ului Economic de la Istanbul, Abdullah Deger, a declarat:

”Putem reuni țări și organizații aflate în conflict. De fapt, ne-am dori să aducem împreună miniștrii Energiei din Germania și Rusia. Acesta va fi un mare succes pentru Turcia și Summitul Economic de la Istanbul. Am sugerat chiar acest lucru. Ei au spus că este nerealist, dar ce-ar fi dacă dintr-odată totul poate fi implementat în 24 de ore?".

Mai detaliat, Abdullah Deger a declarat că Summitul va avea loc pe 8 și 9 decembrie la Istanbul la Palatul Ciragan. Președintele Comitetului executiv al Summit-ului Economic a adăugat că toate companiile străine vor fi implicate activ în discuții și că au fost invitate și companiile rusești.

Acest lucru vine în momentul în care Turcia și Rusia au ajuns la un acord privind crearea unui hub de gaze care va lega cele două țări de Europa, iar Ankara a început deja lucrările în acest sens, a declarat marți ministrul turc al Energiei și Resurselor Naturale, Fatih Donmez.

TurkStream este un proiect de infrastructură energetică pentru furnizarea de gaz rusesc care se întinde pe 930 km, începe în Rusia și se extinde în Turcia.

Citește și:

Pactul Erdogan-Putin. Visul turcesc de a deveni nodul de gaz al Europei este la un pas de a deveni realitate

Președintele Turciei a așteptat două zile să se pronunțe după oferta, poate neașteptată în timp, de a deveni platforma de sosire a gazelor din bogatele zăcăminte rusești, dar, până la urmă, răspunsul a fost entuziast: președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că ”nu există timp de pierdut” în aducerea la viață a proiectului lui Vladimir Putin, pus pe masă în cadrul întâlnirii din Kazahstan. Un proiect care, în speranța Ankarei, ar putea redefini echilibrul energetic și geopolitic dintre UE, Asia, Orientul Mijlociu, fără a uita Libia.

Pactul cu Putin

Guvernele Rusiei și Turciei au dat deja ordine instituțiilor implicate în plan să realizeze studii tehnice și planuri de fezabilitate. Dar ambii așteaptă să înțeleagă care va fi răspunsul Europei, precum și implicațiile pe frontul NATO.

Cu siguranță, beneficiile unui eventual parteneriat pe gaz între Ankara și Moscova sunt evidente, scrie Europa Today într-o analiză. 

”Pentru Putin avantajele includ vânzarea de energie și arme, investiții și o relație strânsă cu un membru NATO, care încearcă să-l izoleze. Pentru Erdogan, avantajele vizează energia low-cost, o mare piața de export, un turism rusesc reînnoit și, mai presus de toate, aparentul acord al Rusiei față de eforturile sale de a zdrobi separatismul kurd în Siria, unde Rusia sprijină guvernul sirian al lui Bashar al-Assad”, potrivit publicației News York Times citată de sursa de mai sus.

Dar pentru Erdogan, propunerea rusească este tentantă și pentru că, cel puțin în planurile sale, i-ar permite să crească drastic importanța țării sale față de Europa, devenind hub-ul gazelor din multiple surse: din Azerbaidjan până în Iran, din Turkmenistan spre Irak, trecând prin Libia și câmpurile mediteraneene pe care încearcă să se întindă. Este un vis vechi, care până acum a rămas în mare parte în sertar.

Propunerea lui Putin pare concretă: Rusia caută rute mai fiabile pentru distribuția gazului către Uniunea Europeană, în condițiile în care proiectul de a ajunge în China este complex și nu se pune rapid în aplicare. Prin urmare, Kremlinul vede Turcia ca un veritabil ”hub de gaz”.

Din punct de vedere geografic, Turcia este poziționată strategic: este situată ”în centrul sistemului de conducte Coridorul Sudului de Gaze, care are ca scop creșterea și diversificarea aprovizionării cu energie a Europei prin aducerea resurselor de gaze din Marea Caspică în Europa fără a implica Rusia”, scrie SWP, Institutul German pentru Afaceri Internaționale și Securitate.

Limitele Ankarei

Sunt necesare gazoducte noi, cum ar fi Turkstream-ul chiar din Rusia (încă în faza de planificare) sau spre câmpurile din Turkmenistan, care este considerată a patra cea mai mare rezervă de gaz din lume. 

Mai presus de toate, UE ar fi interesată să facă din Ankara nodul principal, sprijinind crearea de noi interconexiuni. ”Cred că acesta este un alt joc al gazului lui Putin”, spune expertul think tank-ului Bruguel, Simone Tagliapietra. Livrările rusești către Europa au fost acum reduse cu 80% și, prin urmare, Kremlinul ”încearcă să joace alte cărți foarte imaginative”, dar asta nu are sens: ”A spune că folosim Turcia ca centru de gaze este încă o încercare de a semăna discordie, să fragmenteze frontul NATO și Europa”, spune expertul... citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel