Data publicării:

Turcia își exprimă nemulțumirea față de vizita unei nave americane în portul Cipriot: ”A perturbat echilibrul”

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto YouTube US Military News
Sursa Foto YouTube US Military News
Turcia a criticat miercuri Statele Unite pentru vizita unei nave americane într-un port din insula divizată Cipru, acuzând Washingtonul că a perturbat ”echilibrul în detrimentul părții cipriote turce”.

Insula Cipru a rămas divizată din 1974, când Turcia a pus mâna pe treimea de nord a insulei, invocând nevoia de a proteja minoritatea ciprioților turci după ce a avut loc o lovitură de stat susținută de Atena, potrivit Turkish Minute.

Distrugatorul cu rachete, USS Arleigh Burke, a efectuat marți o vizită în portul Limassol, ca parte a unei misiuni de patrulare a NATO în estul Mediteranei, pentru a controla activitățile militare rusești în regiune, stârnind nemulțumirea Turciei.

Ministerul turc de Externe, într-o declarație publicată miercuri seara, și-a exprimat îngrijorarea că acțiunea SUA ”perturbă echilibrul în regiune”, în special în detrimentul părții cipriote turce. Turcia a mai susținut că decizia SUA a afectat poziția sa neutră, menținută anterior, cu privire la insulă.

Vizita navei americane USS Arleigh Burke urmează ridicării de către SUA a embargoului armelor impus asupra Guvernului cipriot grec, recunoscut la nivel internațional, situat în partea de sud a insulei. Ca răspuns, Turcia s-a angajat să consolideze capacitățile de apărare ale ciprioților turci din nord, o republică separatistă recunoscută doar de Ankara.

Tensiunile recente dintre Turcia și Statele Unite au loc cu mai puțin de două săptămâni înainte de al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Turcia. Președintele Recep Tayyip Erdoğan, care a avut o performanță mai bună decât se aștepta, va candida împotriva lui Kemal Kılıçdaroğlu, pe 28 mai.

De-a lungul celor două decenii la putere, Erdogan s-a ciocnit frecvent cu Washingtonul în diverse chestiuni, inclusiv achiziționarea unui sistem rusesc de apărare aeriană.

Citește și: 

Turcia: Candidatul opoziţiei Kilicdaroglu îşi înăspreşte tonul în problema refugiaţilor şi terorismului

Kemal Kilicdaroglu, care îl va înfrunta pe Recep Tayyip Erdogan pe 28 mai în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale turce, şi-a înăsprit joi tonul în problema refugiaţilor şi a terorismului, într-un apel discret adresat electoratului naţionalist. Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel