Data publicării:

Turcia contestă pentru prima dată suveranitatea Greciei. Noi dispute asupra unor insule din Marea Egee

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Turcia contestă pentru prima dată suveranitatea Greciei asupra insulelor sale din estul Mării Egee, care trebuiau să rămână demilitarizate.

În timp ce NATO se confruntă cu Rusia din cauza securității în Europa, o nouă dispută între Turcia și Grecia stârnește îngrijorare în Marea Mediterană.

În scrisorile trimise secretarului general al ONU, Antonio Guterres, în iulie și septembrie, Turcia a contestat pentru prima dată suveranitatea Greciei asupra insulelor sale din estul Mării Egee, „asupra cărora suveranitatea a fost cedată Greciei cu condiția specifică și strictă ca acestea să fie menținute demilitarizate”, conform celor spuse de reprezentantul permanent al Turciei, Feridun Sinirlioglu.

Grecia a intrat în posesia insulelor Limnos, Samotracia, Lesvos, Samos, Chios și Ikaria de la Imperiul Otoman în războaiele balcanice din 1912-13. Greciei i s-a acordat oficial suveranitatea asupra lor prin Tratatul de la Lausanne din 1923. Un alt tratat întocmit la Londra, în 1914, condiționase posesiunea grecească a insulelor de demilitarizarea lor.

Turcia spune că, întrucât Tratatul de la Lausanne face referire la tratatul din 1914, implică aceeași condiționalitate. Grecia respinge această interpretare, conform AlJazeera.

A militarizat Grecia insulele?

Tratatul de la Lausanne spunea că Grecia nu poate construi baze navale, fortificații și nici nu poate concentra efective mari de trupe pe aceste insule. Grecia nu a construit niciodată baze navale pe insule și a negat că a plasat acolo forțe disproporționate.

Totuși, Grecia a început să maseze forțe pe insule în anii 1960, pe măsură ce relațiile intercomunitare s-au rupt în Cipru, între ciprioții greci și ciprioții turci, complicând relațiile greco-turce.

În 1974, Turcia a invadat Cipru după o tentativă de lovitură de stat pe insulă susținută de greci. Grecia a reacționat prin întărirea trupelor de pe insulele sale din Marea Egee.

„Avem un vecin revizionist care a invadat toate statele adiacente. Stă în Cipru de 48 de ani. A invadat ilegal Siria și Irakul. Nu cred că istoricul Turciei sugerează că putem renunța la orice îngrijorare că poate face același lucru [în Marea Egee]”, a spus Konstantinos Filis, director al Institutului de Afaceri Globale la Colegiul American din Grecia, pentru Al Jazeera.

Potrivit locotenentului general Andreas Iliopoulos, fost comandant al Comandamentului Militar Suprem al Internelor și Insulelor (ASDEN), „Turcia este supărată că Grecia are forțe pe insule și nu le-a lăsat vulnerabile la invazie.

„Singurele arme existente sunt armele defensive, cu rază scurtă de acțiune, ale gărzii naționale, în conformitate cu Tratatul de la Lausanne, care nu pot aduce daune Turciei. Grecia nu poate lansa nicio acțiune ofensivă împotriva Turciei de pe aceste insule.”, a mai spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel