Data actualizării:
Data publicării:

Turcia, condamnată de CEDO pentru detenția ”ilegală” a unui judecător ONU. Ce acuzații i-au fost aduse magistratului

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Freepik @weyo
FOTO: Freepik @weyo

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Turcia pentru detenția ilegală a unui judecător ONU. 

Un judecător al Organizației Națiunilor Unite, arestat în Turcia în timpul tentativei de lovitură de stat din iulie 2016, se află în detenție ”legală”, potrivit unei decizii a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care a declarat-o contrară principiului imunității diplomatice, informează AFP, scrie Agerpres.

Judecătorul turc Aydin Sefa Akay, unul dintre magistrații Mecanismului pentru Tribunalele Internaționale ale Națiunilor Unite (MTPI), a fost condamnat în 2017 la șapte ani și jumătate de închisoare pentru apartenență la mișcarea predicatorului Fetullah Gulen, acuzat că a pus la cale tentativa de puci împotriva regimului președintelui Recep Tayyip Erdogan.

El a fost plasat în detenție după confirmarea pedepse sale de către Curtea de casație în 2021. ”El își ispășește în prezent pedeapsa la închisoarea din Rize”, precizează CEDO în decizia sa.

Akay, ”imunitate diplomatică totală”

 

Potrivit CEDO, ”Akay avea dreptul la o imunitate diplomatică totală, inclusiv la inviolabilitatea persoanei sale, și ar fi trebuit să fie ferit de orice formă de arestare sau de detenție pe întreaga perioadă a mandatului său de judecător al Națiunilor Unite”.

Prin urmare, ”plasarea în detenție provizorie a lui Akay este ilegală”, consideră judecătorii, care cer Ankarei să plătească reclamantului 21.200 de euro prejudicii morale și 7.000 de euro cheltuieli de judecată.

După puciul eșuat din 15 iulie 2016, guvernul turc a lansat o campanie de epurare de o amploare inedită, cu destituirea sau suspendarea a peste 140.000 de persoane, dintre care peste 4.000 de judecători, procurori și alți membri ai Ministerului Justiției.

Judecătorul Akay, care neagă vehement acuzațiile, a fost condamnat din cauza prezenței în telefonul său a mesageriei criptate Bylock, utilizată, potrivit autorităților turce, de către puciști.

Turcia este unul dintre cele 46 de state semnatare a Convenției europene a drepturilor omului, al cărei garant este CEDO.

Citește și: Cât valorează viața unui migrant sirian. Grecia a fost condamnată de CEDO să plătească despăgubiri familiei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel