Turcia condamnă votul din Senatul francez împotriva portului de văl de către părinţii însoţitori
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Turcia a condamnat joi ca fiind "discriminatoriu" un text votat de Senatul francez menit să interzică portul de văl de către părinţii însoţitori în timpul excursiilor organizate de şcoală, informează AFP, scrie Agerpres.

Acest text este "cel mai recent exemplu privind discriminările şi o abordare ce tinde să-i marginalizeze pe musulmani", a estimat Ministerul Afacerilor Externe turc într-un comunicat.

Propunerea legislativă menită să interzică portul de însemne religioase de către părinţii însoţitori în excursiile şcolare a fost prezentată Senatului francez de opoziţia de dreapta şi adoptată marţi, în urma unei şedinţe furtunoase, în condiţiile în care Franţa este în plină dezbatere cu privire la locul şi organizarea islamului.

"Ar fi fost mai bine să se ia măsuri pentru a combate islamofobia", a adăugat ministerul turc, estimând că textul adoptat de Senatul francez "încalcă unul dintre drepturile fundamentale cele mai elementare".

Cu toate acestea, textul are puţine şanse să fie votat de Adunarea Naţională, dominată de majoritatea prezidenţială.

Ţară oficial laică, Turcia condusă de preşedintele islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan se poziţionează ca apărătoare a drepturilor musulmanilor în lume.

În martie 2017, Erdogan a acuzat justiţia europeană de lansarea unei "cruciade" împotriva islamului, după o decizie ce autoriza o întreprindere să interzică portul vălului islamic la locul de muncă.

Începând din 2003, guvernele turce au anulat în mod progresiv interdicţia pentru portul de văl în instituţii, autorizând femeile să poarte văl în universităţi şi în parlament, iar în ultimii ani şi în funcţii publice şi în licee, stârnind critici din partea susţinătorilor Republicii laice fondate în 1923 de Mustafa Kemal Ataturk.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel