Turcia a descoperit un nou zăcământ de petrol. Rezervele au fost estimate la 12 miliarde de dolari
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Turcia descoperă un câmp de petrol situat în sus-estul țării cu ​​rezerve nete estimate la 12 miliarde de dolari.

Descoperirea a fost anunțată de președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, care anunțase deja cu ceva timp în urmă că vor exista ”vești bune” cu privire la explorările câmpurilor petroliere din Turcia.

"Turcia a descoperit 150 de milioane de barili de rezerve nete de petrol în zonele muntelui Gabar. Valoarea rezervelor este de aproximativ 12 miliarde de dolari", a declarat Erdogan guvernului în timpul unei adrese potrivit Amayadeen.

Această rezervă de petrol ar fi ”una dintre cele mai mari 10 descoperiri făcute pe uscat în 2022”, a spus Erdogan. Turcia este pe scara ascendentă și se anunță a deveni un jucător important pe piața petrolului, mai ales atunci când vine vorba de importuri.

Pe lângă proiectul Gas Hub care va permite gazului rusesc să ajungă în UE prin Turcia, Turcia a apărut ca o nouă rută pentru aprovizionarea cu petrol rusesc către UE, a dezvăluit anterior Centrul  finlandez de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA).

Ankara și-a dublat importurile de țiței rusești de la începutul războiului din Ucraina, la sfârșitul lunii februarie. Ulterior, țițeiul este procesat în Turcia,de unde transporturile de produse petroliere rafinate către UE și SUA au crescut cu 85% între iulie și august, potrivit CREA.

”Rafinăriile turce oferă, prin urmare, un debușeu pentru exporturile de petrol ale Rusiei, prin rafinarea produselor pentru piețele care fie nu sunt dispuse să importe direct țiței rusesc, fie nu au capacitatea de rafinare pentru a-l procesa”, potrivit raportului finlandez mai sus menționat.

Gazul turcesc din Marea Neagră 

În ceea ce privește exploatarea gazului din Marea Neagră, ministrul turc al Energiei a declarat că producția este de așteptat să înceapă în 2023, menționând că planul de investiții pus de Turcia costă aproximativ 10 miliarde de dolari.

”Când vom începe producția completă, vom folosi propriul nostru gaz pentru a acoperi 25-30% din nevoile noastre totale. Dependența noastră de importurile de gaze naturale din străinătate va scădea la 70%”, a declarat ministrul turc al Energiei,  Fatih Donmez.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel