Data actualizării:
Data publicării:

Turcan: Peste 500.000 de cereri au fost depuse deja pentru ajutoarele de încălzire în sezonul rece

Autor: Andrei Itu | Categorie: Politica
WhatsApp
Turcan: Peste 500.000 de cereri au fost depuse deja de către beneficiari la primării, pentru ajutoarele de încălzire în sezonul rece
Turcan: Peste 500.000 de cereri au fost depuse deja de către beneficiari la primării, pentru ajutoarele de încălzire în sezonul rece

Ministrul interimar al Muncii, Raluca Turcan, a anunțat că peste 500.000 de cereri au fost depuse deja de către beneficiari la primării, pentru ajutoarele de încălzire în sezonul rece și pentru suplimentul de energie acordat pe tot parcursul anului, prin legea consumatorului vulnerabil.

'Peste 500.000 de cereri au fost depuse deja de către beneficiari la primării, pentru ajutoarele de încălzire în sezonul rece și pentru suplimentul de energie acordat pe tot parcursul anului, prin legea consumatorului vulnerabil.

Persoanele singure cu venituri de până la 2053 lei și familiile cu venituri de până la 1.386 lei de persoană beneficiază de la 1 noiembrie de aceste două forme de sprijin, dacă se adresează primăriilor pentru a le solicita. Împreună cu echipa Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială și cu colegii mei din Ministerul Muncii, am avut astăzi o discuție cu reprezentanții Asociației Orașelor din România, pentru a ne asigura că legea va fi aplicată corect și că oamenii vor primi ajutoarele fără întârziere.

Mai mult, agențiile de plăți vin în sprijinul primăriilor și al beneficiarilor prin clarificarea condițiilor și procedurilor de acordare a dreptului, iar Agenția Națională de Plăți publică și actualizează permanent, pe pagina de web, precizări privind acordarea ajutoarelor: https://bit.ly/304URzh.

Reamintesc totodată că, tot de la 1 noiembrie, persoanele care nu îndeplinesc condițiile de acordare a ajutorului de încălzire pe perioada sezonului rece și a suplimentului de energie prevăzute de legea consumatorului vulnerabil beneficiază de compensarea facturilor la energie electrică (în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh) și gaze naturale (cel mult 33% din valoarea componentei prețul gazului natural din contract). O altă măsură de sprijin pentru a depăși perioada sezonului rece, deja în vigoare, este plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale pentru clienţii casnici.', scrie Raluca Turcan, pe pagina sa de Facebook.

Turcan: Vom recalcula pensiile după digitalizarea lor, care în ritmul actual va fi finalizată până la sfârşitul lui 2022

Amintim faptul că Ministerul Muncii va demara recalcularea pensiilor după digitalizarea tuturor dosarelor de pensie, proces care în actualul ritm de lucru va fi finalizat până la sfârşitul anului viitor, a transmis, săptămâna trecută, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, pe Facebook.

'Cu o medie de procesare de 26.000 de dosare/zi, am ajuns astăzi la 1.030.000 de dosare digitalizate în primele 10 luni ale acestui an, pentru a putea ulterior să aplicăm recalcularea pensiilor. (...)

Cu actualul ritm de lucru am siguranţa că vom finaliza procesul de digitalizare a celor 5 milioane de dosare în timpul asumat, respectiv până la sfârşitul anului viitor. Ulterior, vom demara recalcularea tuturor pensiilor, proces care ar fi putut începe de pe acum, dacă digitalizarea ar fi fost asumată şi demarată din 2019, conform Legii 127 privind pensiile publice', a menţionat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a subliniat că suplimentarea numărului de angajaţi ai caselor de pensii a permis digitalizarea în această lună a unui număr mai mare de dosare de pensie decât numărul de dosare digitalizate în primele 9 luni ale anului, înainte de creşterea personalului.

'În mai puţin de o lună de la suplimentarea numărului de angajaţi la casele de pensii, numărul dosarelor care au fost digitalizate a depăşit numărul dosarelor care au fost procesate în perioada ianuarie - septembrie de către angajaţii care făceau acest lucru suplimentar faţă de sarcinile curente pe care trebuiau să le îndeplinească. Astfel, dacă la sfârşitul lunii septembrie aveam în jur de 500.000 de dosare digitalizate, astăzi vorbim despre dublarea numărului şi depăşirea primului milion de dosare pregătite în vederea recalculării', a notat Raluca Turcan.

Ministerul Muncii, mesaj ferm: Vârsta de pensionare nu va fi majorată iar stagiul complet de cotizare nu va fi modificat!

Având în vedere că în spațiul public a apărut o serie de afirmații legate de modificări la legea pensiilor și a salarizării, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale face următoarele clarificări:

- Ministerul Muncii și Protecției Sociale a lansat caietele de sarcini pentru obținerea de expertiză profesională necesară celor două reforme asumate prin PNRR, respectiv pensii și salarizare;

- finanțarea expertizei prevăzută în caietele de sarcini este decontabilă integral prin PNRR

- asistența tehnică este necesară pentru fundamentarea reformelor în domeniile pensiilor și salarizării din fonduri publice, precum și pentru obținerea de analize, proiecții și ipoteze de lucru necesare pentru elaborarea noilor acte normative în domeniile menționate.

Pentru corecta informare a opiniei publice, facem următoarele precizări:

VÂRSTA DE PENSIONARE NU VA FI MAJORATĂ

Atragem atenția că viitoarea lege nu prevede majorarea vârstei de pensionare, iar proiectul la care se face referire în caietul de sarcini este cel care a fost deja aprobat de Guvern, care este în dezbatere în Parlament și dă posibilitatea rămânerii în activitate până la 70 de ani celor care doresc.

STAGIUL COMPLET DE COTIZARE NU VA FI MODIFICAT

Actuala lege a pensiilor publice (Legea nr. 263/2010) prevede că stagiul complet de cotizare este de 35 de ani. Acest stagiu va rămâne neschimbat în viitoarea lege.

CELE 2 LEGI VOR FI ELABORATE DE MINISTERUL MUNCII

Legislația care va fi trimisă în Parlament spre dezbatere și aprobare va fi elaborată de către specialiștii Ministerului Muncii. Rolul consultanților este să pună la dispoziția echipelor tehnice din minister, analize, proiecții și ipoteze de lucru care să ajute la elaborarea și fundamentarea unor proiecte de lege predictibile, echitabile și sustenabile.

Precizăm că sprijinul unor specialiști cu expertiză internațională, menționat în caietele de sarcini, a fost înțeles, acceptat și asumat integral de CE prin PNRR, transmiteServiciul Comunicare, Mass-Media și Relații cu Publicul din cadrul Ministerului Muncii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel