Tunisia, rezultate preliminare oficiale: Partidul de inspiraţie islamistă Ennahdha a câştigat alegerile
Partidul de inspiraţie islamistă Ennahdha a ieşit pe primul loc în alegerile legislative desfăşurate duminică în Tunisia, obţinând 52 de mandate din totalul de 217, conform rezultatelor preliminare oficiale, departe de majoritatea de 109 locuri necesare pentru a putea forma de unul singur guvernul, informează AFP.
Şeful Ennahdha, Rached Ghannouchi, care s-a prezentat pentru prima oară la un scrutin, a fost ales deputat în capitală, a anunţat miercuri seara autoritatea electorală tunisiană. Ennahdha a devansat partidul candidatului la alegerile prezidenţiale Nabil Karoui, Qalb Tounes, formaţiune creată în iunie şi care obţine 38 de locuri în noul parlament. Nabil Karoui, anchetat pentru fraudă fiscală şi spălare de bani, a fost eliberat miercuri seara.
Fratele său Ghazi, aflat tot sub mandat de arestare din august, nu a mai fost văzut în public de atunci. Candidat pe listele Qalb Tounes, acesta nu şi-a făcut campanie, ceea ce nu l-a împiedicat să fie ales deputat la Bizerte (nordul ţării). Partidul social-democrat Attayar ('Curent democratic') al militantului pentru drepturile omului Mohammed Abbou a obţinut 22 de mandate. Karama, o mişcare islamico-populistă, creată recent de un avocat cunoscut pentru apărarea unor presupuşi salafişti, Seifeddine Makhlouf, a obţinut 21 de locuri. La rândul său, Partidul Desturian Liber al avocatului anti-islamist Abir Moussi a obţinut 17 mandate.
Rezultatele confirmă caracterul fărâmiţat al noului parlament, în care vor fi reprezentate formaţiuni profund divergente, ceea ce va determina negocieri dure pentru formarea unui guvern şi pentru a putea guverna ulterior. Diferitele curente de centru, reunite la scrutinul din 2014 în jurul defunctului preşedinte Béji Caid Essebsi şi a partidului său Nidaa Tounes, s-au prezentat la alegerile din acest an separat şi au fost sancţionate pentru diviziune lor. Partidul liberal al premierului Youssef Chahed, Tahya Tounes, a obţinut 14 mandate, în timp ce Nidaa Tounes, care s-a prăbuşit din cauza luptelor pentru putere din jurul fiului preşedintelui, a obţinut doar 3 locuri, faţă de 86 la scrutinul din 2014. Mai multe partide şi-au văzut retrase mandate, cum este cazul Errahma, ca urmare a 'propagandei la radio din timpul campaniei electorale'.
Errahma este condusă de un imam controversat, Said Jaziri, cunoscut în special pentru predicile sale şi pentru postul său de radio Coran Karim, foarte ascultat, chiar dacă emite ilegal. În schimb, formaţiunii Qalb Tounes nu i-a fost retras niciun mandat, deşi canalul Nessma, fondat de liderul partidului, magnatul media şi candidatul la postul de preşedinte Nabil Karoui, a fost sancţionat pentru lipsa sa de obiectivitate de către instituţia de supraveghere a audio-vizualului tunisian Haica. În total 2.9 milioane de alegători au votat pe 6 octombrie din mai mult de 7 milioane de persoane cu drept de vot înscrise pe listele electorale. Participarea la vot a fost de 41.3%, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News