Data publicării:

Tulcea: Servicii medicale gratuite pentru femeile din comuna CA Rosetti

Autor: Giorgiana Croitoru | Categorie: Stiri
WhatsApp

Peste 80 de femei din comuna CA Rosetti vor beneficia, începând de vineri, de servicii medicale ginecologice gratuite în cadrul proiectului "Caravana Sănătăţii Femeii din Delta Dunării", derulat de Asociaţia Letea în UNESCO, prima acţiune de acest fel desfăşurată în Deltă.

Potrivit unui comunicat de presă remis, joi, de asociaţie, consultaţiile vor avea loc sâmbătă şi duminică la Centrul comunitar integrat din satul Letea, potrivit coordonatorului de proiect, Loredana Pană.

"Centrul comunitar integrat din Letea s-a înfiinţat printr-un proiect început în urmă cu doi ani care a urmărit renovarea unei clădiri. Centrul a găzduit săptămâna trecută o campanie iniţiată de medici stomatologi adresată celor mai mici pacienţi", a declarat, pentru AGERPRES, Pană.

Proiectul "Caravana Sănătăţii Femeii din Delta Dunării" presupune oferirea de servicii medicale gratuite pentru 80 de femei, dar şi realizarea unui program local de educaţie de sănătate pentru 300 de femei.

"Medicii voluntari vor ţine prezentări femeilor din sat despre igiena şi screening-ul cancerelor de col uterin şi sân. Consultaţiile presupun: examenul clinic, investigaţii complementare: testare Babeş-Papanicolau, ecografie pelviană, consult senologic şi ecografie mamară. Rezultatele analizelor vor fi transmise ulterior pacientelor în mod confidenţial, însoţite şi de o scrisoare medicală, în cazul în care este nevoie de acţiuni suplimentare", se arată în comunicat.

Necesitatea acestui proiect a fost explicată prin gradul de ridicat de izolare şi lipsa medicilor din localităţile Deltei.

"Ne dorim să contribuim la creşterea accesului la medicină de specialitate pentru femeile din cea mai izolată comună din Delta Dunării. Unele dintre acestea nu au beneficiat niciodată de un consult de specialitate. Costurile ridicate de transport până în Tulcea, lipsa asigurărilor medicale, precum şi lipsa educaţiei pentru sănătate sunt câteva dintre motivele care determină acest comportament", a afirmat Loredana Pană.

Prin proiectul "Educaţie orală, prevenţie şi nutriţie pentru sănătatea orală a copiilor din grupuri vulnerabile prin cabinetul stomatologic mobil Zâna Merciluţă", 80% din copiii din comuna CA Rosetti au beneficiat, în perioada 29 iulie - 1 august, de intervenţii stomatologice pentru prevenirea cariilor dentare, potrivit unui comunicat al Asociaţiei Merci Charity Boutique.

"Din cele 281 de carii diagnosticate la grupul de 47 de copii, echipa a tratat 231 dintre ele (82%) şi a efectuat 234 de sigilări dentare cu o medie de 5 sigilări/copil. Numai 9% dintre copii au declarat că au mai fost la medicul stomatolog. Valoarea totală a intervenţiei în comunitate care include valoarea intervenţiilor orale şi pachetul de igienă dentară (pastă, periuţă şi suport) este de 62.914 lei", se arată în comunicatul Asociaţiei Merci Charity Boutique.

Centrul Comunitar Letea este înfiinţat de asociaţia Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, în parteneriat cu Asociaţia Letea în UNESCO. Până în prezent a găzduit două şcoli de vară pentru promovarea şi conservarea meşteşugurilor deltaice, precum şi prima caravană stomatologică dedicată copiiilor din comuna CA Rosetti. Pe termen lung, centrul şi-a propus să organizeze diverse activităţi în comunitate, ateliere de educaţie non-formală care să contribuie la scăderea ratei de abandon şcolar din localitate şi să ofere copiilor oportunitatea de a avea acces la o educaţie de calitate şi o viaţă mai bună.

Asociaţia Caravana cu Medici a fost fondată în 2014 de cinci medici rezidenţi şi îşi propune acordarea de îngrijiri medicale de bază, popularizarea testelor de screening şi informarea persoanelor din mediul rural pentru a obţine o populaţie mai responsabilă şi mai dedicată propriei sănătăţi şi a celor din jur.

Proiectul este finanţat prin Start ONG, un program lansat de Kaufland România şi implementat de Asociaţia Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educaţie, sănătate, mediu, social şi cultural. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanţare comunitară destinat ONG-urilor tinere şi instituţiilor non-administrative.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel