Tulcea: Atelier de construit bărci din lemn pentru copiii din Sfântu Gheorghe
Aproape 20 de copii din satul tulcean Sfântu Gheorghe participă, începând din această săptămână, la atelierul de construit canotci organizat de Viorel Gheorghe, care-şi doreşte ca astfel să reînvie meşteşugul tradiţional de construit bărci din lemn.
Cursul de construit canotci se desfăşoară la Căminul cultural al Primăriei comunei Sfântu Gheorghe, iar la final copiii vor testa barca pe care o vor construi.
"Ca şi la celelalte ateliere din ţară, îmi doresc să revină acele ateliere de lucru mecanic şi să readuc în actualitate o tradiţie care se pierde. Înainte, în toate zonele dunărene în care existau cel puţin doi oameni care ştiau să construiască o barcă din lemn", a declarat pentru Agerpres Viorel Gheorghe.
La finele cursului de construit canotci, adică la sfârşitul lunii, copiii participanţi se vor putea întâlni cu Ivan Patzaichin, autorul canotcii, potrivit sursei citate.
Viorel Gheorghe a mai realizat ateliere de construit bărci din lemn pentru copiii din Eşelniţa, Drobeta Turnu Severin şi Sulina, iar în timpul evenimentelor Descoperă Rowmania, organizate de Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23, s-a întâlnit cu cei mai mici participanţi la competiţiile de vâslit în barcă şi i-a învăţat despre bărcile din lemn.
Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23 a lansat în anul 2011 mişcarea Rowmania, odată cu prezentarea unui model de barcă numită şi bicicleta apelor, canotca, uşor de mânuit chiar şi de persoane fără abilităţi sportive.
Rowmania promovează mişcarea în aer liber prin sportul cu vâsle şi presupune atât produse de turism, proiecte de antreprenoriat social, cât şi organizarea anuală a unor concursuri de vâslit în canotci în mai multe judeţe din ţară, câştigătorii acestora urmând să se întreacă la Tulcea, în timpul Rowmania FEST, Festivalul internaţional al bărcilor cu vâsle.
Evenimentul are loc atunci când participanţii la Turneul Internaţional al Dunării (TID), cel mai vechi turneu pe apă dedicat iubitorilor turismului lent, ajung la Tulcea. Traseul TID începe la Ingolstadt, Germania, şi se termină la Sfântu Gheorghe, România, iar participanţii padelează circa 2.500 de kilometri în aproape trei luni.
Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23 a fost înfiinţată în 2010, la iniţiativa multiplului campion european, mondial şi olimpic la kaiac-canoe, Ivan Patzaichin, împreună cu arhitectul Teodor Frolu, din dragoste pentru Deltă, tradiţie şi natură, dar şi din dorinţa de a ajuta la dezvoltarea locală din regiunea Deltei Dunării şi din alte zone din România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News