Tudose, întrevedere cu reprezentanții Ambasadei Spaniei
Premierul Mihai Tudose s-a întâlnit, luni, cu reprezentanţii Ambasadei Spaniei la Bucureşti, în cadrul întrevederii fiind stabilite măsuri pentru intensificarea cooperării bilaterale în scopul prevenirii şi combaterii cazurilor de exploatare prin muncă a românilor aflaţi la muncă în Spania.
Potrivit unui comunicat al Guvernulu, decizia a fost luată în cadrul întrevederii care a avut loc la Palatul Victoria, la care au participat şi ambasadorul României în Spania, Gabriela Dancău, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, şi reprezentanţi ai ministerelor Afacerilor Interne, Afacerilor Externe, Muncii şi Justiţiei Sociale.
La nivelul acestor ministere va fi creat un Task Force pentru problematica abuzurilor la care sunt expuşi muncitorii români şi a sclaviei moderne, sub directa coordonare a prim-ministrului, Ministerul Românilor de Pretutindeni urmând să aibă rol de minister integrator, se arată în comunicat.
Conform sursei citate, delegaţia spaniolă a fost condusă de Tada Bastida Eizaguirre, prim-secretar şi însărcinat cu afaceri, şef al Secţiei Consulare din cadrul Ambasadei Spaniei la Bucureşti.
"Dorim să extindem şi să îmbunătăţim cooperarea cu autorităţile spaniole, având în vedere numărul mare de români aflaţi în Spania şi cazurile concrete semnalate în ultima perioadă. Măsurile pe care le avem în vedere vizează combaterea şi prevenirea unor astfel de cazuri, informarea persoanelor cel mai expuse unor astfel de riscuri, dar şi acordarea de asistenţă pentru victimele exploatării prin muncă sau ale traficului de persoane", a declarat premierul Tudose, scrie Agerpres.
Conform Guvernului, comunitatea de români din Spania numără la ora actuală peste un milion de persoane care deţin rezidenţă, cărora li se adaugă circa 400 de mii de muncitori sezonieri, "aceştia din urmă fiind cei mai expuşi fenomenului de exploatare prin muncă şi traficului de persoane".
Alte măsuri stabilite în cadrul întrevederii sunt elaborarea unui Plan Naţional de Combatere a Sclaviei moderne, care să integreze strategiile existente, precum şi Strategia Naţională împotriva Traficului de persoane, prevăzută în Programul de Guvernare, pentru a fi aprobată în trimestrul al IV-lea al anului curent. De asemenea, Guvernul are în vedere crearea unui Fond de finanţare, la început prin linii bugetare distincte în bugetul fiecărui minister dintre cele menţionate şi resurse umane alocate specific, se mai spune în comunicat.
Potrivit sursei citate, ministrul Andreea Păstîrnac a subliniat necesitatea unei abordări pro-active a acestor tematici şi a cooptării asociaţiilor de români din Spania în eforturile comune ale autorităţilor române şi spaniole.
"La nivelul Ministerului Românilor de Pretutindeni va funcţiona o direcţie specializată care să asigure componenta de informare-prevenire pe linia asociaţiilor care activează în diaspora, precum şi în relaţia cu instituţiile guvernamentale şi neguvernamentale active în domeniu, din ţările în care există comunităţi mari de români şi în care pot să apară cazuri de sclavie modernă", se spune în comunicat.
Totodată, Ministerul Românilor de Pretutindeni va lansa săptămâna viitoare un proiect-pilot de comunicare şi informare în Botoşani, Suceava şi Neamţ, trei dintre judeţele de provenienţă ale celor mai mulţi dintre românii plecaţi la muncă în Spania.
"Reprezentanţii Ambasadei Regatului Spaniei la Bucureşti şi-au exprimat regretul pentru cazul de exploatare prin muncă a unor români din Spania, adăugând că a fost un caz punctual şi că nu trebuie pierdut din vedere cât de bine s-au integrat ceilalţi români aflaţi în Spania", se mai arată în comunicat.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News