Urmărește emisiunea live
Tudorel Toader rupe tăcerea și vorbește despre controversa momentului: E OBLIGATORIU inclusiv pentru Guvern
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Tudorel Toader FOTO AGERPRES
Tudorel Toader FOTO AGERPRES
Tudorel Toader a vorbit, joi, despre amânarea alegerilor parlamentare din decembrie. 

Într-o intervenție telefonică la Antena 3, joi, Tudorel Toader a făcut următoarele precizări: „În primul rând, să vorbim de la realitatea faptului că deciziile Curții Constituționale sunt obligatorii pentru toată lumea de la data publicării în Monitorul Oficial, adică obligatorii inclusiv pentru Guvern, dar și pentru Parlament. În al doilea rând, există un principiu de rang constituțional care vorbește despre loialitatea constituțională, despre îndeplinerea atribuțiilor, obligațiilor constituționale în respect față de valorile statului de drept. Puneți în balanță loialitatea constituțională, interesul public până la urmă, de interesul privat al unora sau altora pentru desfășurarea alegerilor în luna decembrie, cum a stabilit Guvernul.”

„Am citit decizia. Eu apreciez dezlegarea soluției este corectă. Dar decizia în ansamblul ei este una care face parte, prin argumente, prin considerente, din categoria deciziilor educative. Adică nu numai că dezleagă problema, că dă o soluție, dar arată beneficiarilor legii și a deciziei cum trebuie interpretată, aplicată Constituția”, a continuat Tudorel Toader. 

„Vă dau două exemple. Când președintele republicii de la vremea respectivă a avut un interes, a promulgat o lege în ziua în care Curtea Constituțională a respins critica, adică chiar înainte de a se publica decizia. La extrema cealaltă, am văzut situații în care a întors legea în Parlament, a trimis-o la reexaminare doar de dragul de a trage de timp. Ceea ce probabil va face și acum. (...) O soluție legislativă odată pronunțată nu poate fi reconsiderată, schimbată după voința unuia sau altuia”, a mai spus Tudorel Toader. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel