Tudorel Toader, dosar Belina: O hotărâre emoţională
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, consideră că decizia Consiliului Superior al Magistraturii, potrivit căreia afirmaţiile demnitarului privind dosarul 'Belina' au dus la afectarea independenţei justiţiei, este 'o hotărâre emoţională'.

"CSM - o hotărâre emoţională!", a scris Tudorel Toader, miercuri, pe Facebook. El face, în context, o paralelă între declaraţiile sale şi considerentele judecătorilor Curţii Constituţionale din motivarea deciziei privind cazul "Belina".

"Declaraţia dată: procurorul nu poate să ancheteze oportunitatea, circumstanţele, împrejurările sau legalitatea adoptării unei hotărâri de Guvern. Procurorul poate să ancheteze orice infracţiune prevăzută în Codul penal sau în legile speciale. Nu există nicio infracţiune constând în adoptarea unei hotărâri de Guvern cu nerespectarea normelor de tehnică legislativă. Eventuala nelegalitate a unei hotărâri de Guvern se verifică de către instanţa de contencios administrativ", arată ministrul Justiţiei.

Tudorel Toader citează apoi din motivarea deciziei judecătorilor constituţionali. "Extras din considerentele deciziei CCR: "Cu privire la critica referitoare la anchetarea oportunităţii/ împrejurărilor/ circumstanţelor emiterii unei hotărâri de Guvern, este evident că, în privinţa oportunităţii emiterii actului administrativ individual, unitatea de parchet nu are competenţa de a începe urmărirea penală, însă are competenţa de a cerceta faptele de natură penală săvârşite în legătură cu emiterea acestuia. Astfel, Curtea constată că nu există niciun mecanism de control al oportunităţii emiterii actului administrativ. Prin urmare, dacă legea permite realizarea unei anumite operaţiuni administrative în sensul în care o lasă în marja de apreciere a organului administrativ, nu poate fi pusă în discuţie cenzurarea oportunităţii aprecierii acestuia din urmă. (...) Aşadar, Curtea reţine că, de principiu, competenţa cercetării legalităţii actelor administrative aparţine instanţei de contencios administrativ şi numai cu titlu incidental acestea pot fi cercetate de instanţa care judecă în materie penală în măsura în care în cauză este adusă o acuzaţie în materie penală cu privire la acte/ fapte săvârşite în legătură cu emiterea actului respectiv"", a scris Toader pe reţeaua de socializare.

Marţi, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a admis sesizarea procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, referitoare la declaraţiile ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, despre dosarul "Belina" şi a stabilit că afirmaţiile acestuia au afectat independenţa sistemului judiciar

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel