Tudorel Toader, avocatul lui C.P. Tăriceanu, după ce a fost ACHITAT. ”Fapta NU EXISTĂ, n-ai de ce să aplici o pedeapsă”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Tudorel Toader, în calitate de avocat al lui Călin Popescu Tăriceanu, a vorbit despre dosarul în care acesta a fost achitat la ÎCCJ. 

Tudorel Toader, în calitate de avocat al lui Călin Popescu Tăriceanu, a intervenit la România TV, după achitarea politicianului, unde a afirmat: ”Acuzarea a întocmit rechizitoriul pentru abuz în serviciu și pentru complicitate la uzurpare de calități oficiale. Eu, în calitate de avocat, am arătat că abuzul în serviciu a fost declarat, prin decizie interpretativă a CCR, s-a stabilit că abuz poate fi numai când se încalcă o dispoziție legală. Din tot probatoriul dosarului, a rezultatul că președintele Senatului de la acea vreme a pus în discuția Biroului Permanent sesizarea de la Agenția de Integritate, Biroul Permanent a trimis la Comisia Juridică, Comisia Juridică n-a mai întocmit raportul care să facă circuitul intern până la Biroul Permanent, la președinte și în Senat. În circuitul ăsta n-am întâlnit un aspect prevăzut în lege, o obligație pe care președintele Senatului să nu o fi  îndeplinit. Atunci, în mod evident, fapta nu există, dacă nu e faptă, n-ai de ce să aplici o pedeapsă. 

Că procurorii l-au trimis în judecată, sigur, și eu aici am exprimat și în scris, și verbal, nedumeriri. Cum de pe președintele Senatului l-au trimis în judecată pentru că nu a revocat un senator, dar, într-un dosar similar, când președintele Camerei Deputaților n-a revocat un deputat, absolut în aceeași procedură, procurorul de caz - altul decât autorul rechizitoriului de aici- a spus că fapta nu există? Adică două spețe, spunem noi, absolut identice cu două soluții absolut diferite.”

ÎCCJ l-a achitat pe Tăriceanu

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, marţi, achitarea fostului preşedinte al Senatului Călin Popescu-Tăriceanu, acuzat de săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi complicitate la uzurpare de calităţi oficiale.

Este vorba despre dosarul în care Călin Popescu Tăriceanu a fost trimis în judecată de Parchetul General în decembrie 2020, fiind acuzat că nu a constatat şi nu a supus la vot în plenul Senatului încetarea mandatului de senator al lui Cristian Marciu, deşi acesta din urmă avea o decizie definitivă în instanţă prin care a fost declarat incompatibil şi nu mai putea ocupa o funcţie publică, scrie Agerpres.

În acelaşi dosar a fost achitat şi fostul senator Cristian Marciu. Decizia nu este definitivă. 

Tudorel Toader spune că dacă procurorul n-ar ataca această decizie a ÎCCJ, și-ar recunoaște culpa. Pe de altă parte, fostul ministru al Justiției a anunțat că va merge și la CCR, în această speță. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel