Tudorel Toader arată de ce "Legea Iohannis" nu e constituțională

Inquam Photos / Costin Dinca
Inquam Photos / Costin Dinca

PNL a depus un proiect de lege care să-i permită lui Klaus Iohannis să candideze la Senat. Proiectul de lege a fost extrem de comentat în media zilele acestea. Tudorel Toader consideră că legea suferă de vicii de neconstituționalitate.

"Sunt două întrebări (se poate da o lege în România pentru o singură persoană? Este constituțională această lege?). Prima întrebare, dacă se poate adopta: răspunsul este că da. A doua întrebare, dacă ar fi constituțional. Și răspunsul este că nu. Există multă jurisprudență a Curții Constituționale care spune că legile trebuie să respecte cerințele de generalitate prevăzute de tehnica legislativă pe Legea nr. 24/2000 (n.r., Legea nr. 24 din 27 martie 2000 privind normele de tehnica legislativă pentru elaborarea actelor normative) cu multe modificări ulterioare.

Numai că inițiatorii proiectului au preluat formula juridică din 2004, care i-a permis președintelui de atunci, Iliescu, să candideze. Ori atunci s-a considerat, adică nimeni n-a protestat, n-a contestat că este constituțional (în tot cazul)", spune Tudorel Toader printr-o intervenție telefonică la Antena 3 CNN.

"A fost contestată (n.r., legea) și avem o decizie, îmi pare rău. A fost contestată, domnule ministru, și avem o decizie a Curții Constituționale pe care am invocat-o când am prezentat ieri aceste lucruri. O decizie care la asta se referă", spune Daniel Fenechiu.

"Pot să vă arăt eu multe decizii care au fost neconstituționale legile pentru caracterul lor individual. Legea va fi promulgată de președinte, de bună seamă, va intra în vigoare și se va bucura de prezumția relativă de constituționalitate", mai spune Tudorel Toader.

"(N.r., Probabil) Va fi atacată (n.r., legea) și Curtea Constituțională va da o soluție pe care o putem prefigura (...). Dacă va fi cazul (n.r., să fie contestată), vom vedea argumentele. În tot cazul, dacă-mi îngăduiți să adaug, faptul că legea va fi criticată la Curte, nu suspendă aplicarea acesteia. Până se va verifica constituționalitatea (că este sau că nu este), va trece un timp probabil destul de consistent și atunci ne vom pune problema efectelor legii (...). Parlamentul are procedură de urgență în adoptarea legilor și Curtea Constituțională poate da prioritate soluționării unor excepții, dacă apreciază că se impune această legătură", conchide Tudorel Toader.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel