Data publicării:

Tudor Gheorghe și Horaţiu Mălăele îşi sărbătoresc astăzi, 1 august, ziua de naştere

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Tudor Gheorghe și Horaţiu Mălăele îşi sărbătoresc astăzi, 1 august, ziua de naştere. Tudor Gheorghe împlinește vârsta de 78 de ani, iar  Horaţiu Mălăele împlinește vârsta de 71 de ani. 

Artistul Tudor Gheorghe - actor, cântăreţ şi compozitor - s-a născut la 1 august 1945, în localitatea Podari din judeţul Dolj. A absolvit Liceul "Nicolae Bălcescu" (în prezent Colegiul Naţional "Carol I" - n.r.) din Craiova, apoi a urmat cursurile Institutului de Artă, Teatru şi Cinematografie din Bucureşti (IATC), pe care le-a absolvit în 1966, potrivit site-ului oficial al artistului.

După absolvirea facultăţii, a fost angajat la Teatrul Naţional din Craiova, unde a debutat în piesa Cocoşul negru, de Victor Eftimiu, în regia lui Ion Olteanu. La acelaşi teatru a jucat apoi în piese ca Visul unei nopţi de iarnă de Tudor Muşatescu, D-ale carnavalului de I. L. Caragiale, Doamna nevăzută de Pedro Calderón de la Barca şi altele.

În 1969 a avut primul recital - Menestrel la curţile dorului - la Festivalul Naţional de Teatru, când a câştigat Marele Premiu, abordând poezii semnate de Lucian Blaga, Tudor Arghezi şi Ion Barbu. După doi ani de studii la Institutul de folclor din Bucureşti, în 1971 a urmat al doilea recital - "Şapte balade".

În perioada 1970-1990, actorul Tudor Gheorghe a realizat interpretări de mare profunzime artistică în "Mitică Popescu" de Camil Petrescu, în "Filfizonul pedepsit" de John Vanbrugh, în "Unchiul Vanea" de A.P. Cehov, sau inegalabilul personaj Pasăre din "Piticul din grădina de vară" de D.R. Popescu.

Maestrul Tudor Gheorghe a realizat peste 35 de spectacole-recital de muzică şi poezie, nu doar în ţară, ci şi în străinătate. "Pentru prima dată în România, un om, o chitară, farmecul şi poezia ţintuiau în sală sute de spectatori pentru un timp record: aproape două ore fără pauză", precizează pagina oficială de Facebook a artistului.

"Succesul, cariera şi evoluţia lui Tudor Gheorghe pot părea 'venite de la sine', dar în spatele uriaşului succes se găsesc ani de muncă înverşunată şi studiu intens", se arată pe site-ul artistului.

De-a lungul unei cariere de peste 50 de ani, Tudor Gheorghe a lansat peste 20 de albume, între care amintim: Viaţa lumii (1974), Cântece de dragoste de ţară (1975), Veniţi, privighetoarea cântă (1976), Pasăre galbenă-n pene (1978), Reîntoarcerea (1999), Suflet de român (2000), Primăvara. Simfonic (2001), Toamna. Simfonic 2001, "Pe-un franc poet" (2002), Petrecere cu taraf I (2002), Iarna. Simfonic (2003), Diligenţa cu păpuşi (2003), Petrecere cu taraf II/Trimite Vorbă" (2004), Între râsuri şi trandafiri (2005), Cu Iisus în celulă (2005), În căutarea dorului pierdut (2006), Vara. Simfonic (2006), Calvarul unei inime pribegi (2007), "Petrecere cu taraf III/Când Dumnezeu era mai jos" (2007), "Parfumele nebunelor dorinţi" (2007), Risipei se dedă florarul (2007), ...de Primăvară (2009), Degeaba (dublu album, 2012), La margine de imperii (dublu album, 2013), Mahalaua Mon Amour (2013).

Talentul, munca şi dăruirea maestrului Tudor Gheorghe au fost răsplătite de-a lungul anilor cu numeroase premii, titluri onorifice, distincţii, printre care: Ordinul naţional Steaua României în grad de Cavaler (2002), Ordinul Republicii, cea mai înaltă distincţie a Republicii Moldova (2010), titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova în semn de recunoaştere a contribuţiei şi dedicării sale în domeniul culturii româneşti (2011), premiul pentru o viaţă dedicată poeziei autentice în cadrul celei de-a XXI-a ediţii a Galei Premiilor UNITER (2013), Premiul "Marin Sorescu" - acordat pentru contribuţia excepţională în interpretarea poeziei lui Marin Sorescu şi pentru întreaga creaţie artistică (2013), laureat al Galei Premiilor "Constantin Brâncoveanu" pentru contribuţia la istoria şi cultura noastră (2014).

În octombrie 2016, Tudor Gheorghe a lansat cartea "Vă dau un an din viaţa mea" în foaierul Teatrului Naţional "Marin Sorescu" din Craiova, acesta fiind primul volum semnat de apreciatul artist şi care este considerat de criticii literari un roman memorialistic şi un jurnal de călătorie. Cartea a fost apoi prezentată publicului din ţară, în cadrul turneului "Toamna. Simfonic", care s-a desfăşurat în oraşele Constanţa, Iaşi, Suceava, Botoşani, Cluj-Napoca, Timişoara, Bucureşti.

"De azi încolo veţi avea ocazia să citiţi o carte care nu e mare, se citeşte foarte uşor, este scrisă cu mult umor, cu tristeţe, cu amărăciune, dar este o carte în care veţi vedea, veţi întrezări că urmează să scriu lucruri mult mai importante", a afirmat Tudor Gheorghe la lansare.

Maestrul Tudor Gheorghe a susţinut, de-a lungul anilor, multe spectacole la Sala Palatului din Bucureşti. Cel programat în martie 2020 şi numit "Tudor Gheorghe - Risipitorul de frumuseţi" a fost reprogramat, din cauza pandemiei COVID-19, pentru 27 septembrie 2020.

Horațiu Mălăele

Horațiu Mălăele, actor, regizor de teatru și film, grafician, caricaturist și scriitor, s-a născut la 1 august 1952, la Târgu-Jiu. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (1975), la clasa profesorului Octavian Cotescu.

Artist complet, Horațiu Mălăele încântă atât publicul iubitor de teatru, prin rolurile jucate și spectacolele regizate de el, cât și publicul iubitor de artă plastică, prin lucrările sale de caricatură și grafică.

Și-a început activitatea la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, continuând apoi la Teatrul Nottara, Teatrul Bulandra, Teatrul de Comedie, Teatrul Odeon, Teatrul Național București (TNB), teatrul Metropolis.

Printre rolurile din teatru se numără cele din: ”Tinerețe fără bătrânețe” (1975); ”Slugă la doi stăpâni” de Carlo Goldoni (1976); ”Timon din Atena” de William Shakespeare; ”Familia Tot” de Istvan Orkeny (1978); ”Karamazovii” după Dostoievski, (1981); ”Scapino” de Moliere (1985); ”Mincinosul” de Carlo Goldoni (1991, regia Vlad Mugur, Teatrul Odeon, Premiul UNITER 1992); ”Teatru descompus” de Matei Vișniec (regia Cătălina Buzoianu, Theatrum Mundi, 1993), cu care Horațiu Mălăele a câștigat în 1994 Premiul UNITER pentru ”Cel mai bun actor în rol principal”; ”Escrocii în aer liber” de Ion Băieșu (1994); ”Un deținut la Auschwitz” de Alain Bosquet (regia Domnița Munteanu); ”Unde-i revolverul?” de Georgey Gabor; ”Unchiul Vanea” de A.P. Cehov (2001, regia Yuri Kordonski) ș.a.

A fost distribuit, de asemenea, în spectacolul ”Primul om” /”Le premier homme”/ după romanul lui Albert Camus (regia Cătălina Buzoianu), care a fost jucat în avanpremieră, în 2004, în Franța. În 2009 este distribuit în spectacolul cu piesa „Tartuffe” de Moliere, în regia lui Andrei Belgrader, la TNB, iar în 2010, tot la TNB, în spectacolul ”Dineu cu proști”, o comedie a autorului francez Francis Veber, în regia lui Ion Caramitru.

A semnat regia spectacolelor: ”Puricele” de Georges Feydeau (1993); ”Cafeneaua” (1997); ”Podu” după ”Podul sinucigașilor” de Paul Ioachim (1999), făcând parte, totodată, din distribuția spectacolului și semnând și scenografia; ”Bani din cer” de Ray Cooney (Teatrul de Comedie, 2001); ”Țara lui Abuliu” de Dumitru Solomon (2002, Teatrul de Comedie), care a obținut premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul dramaturgiei românești de la Timișoara, precum și Premiul pentru cel mai bun spectacol din dramaturgia românească acordat în 2003 la festivitatea de decernare a Premiilor naționale în domeniul teatrului, organizată de Ministerul Culturii și Cultelor; ”Poiana boilor”, după A.P. Cehov (Teatrul de Comedie, 2003); ”Măscăriciul” după A.P. Cehov (Teatrul Bulandra, 2004); ”Revizorul” de N.V. Gogol (Teatrul de Comedie, 2006); „Leonce și Lena” (Teatrul de Comedie, 2009); ”Lautrec la bordel” (Teatrul Metropolis, 2011).

Ca regizor de film a debutat cu lungmetrajul ”Nunta mută” (2007, scenariu semnat de Adrian Lustig și Horațiu Mălăele). Un alt film regizat de Horațiu Mălăele este „Funeralii fericite” (2013). ”Luca”, în regia lui Horațiu Mălăele, se numără printre proiectele care au câștigat finanțare la sesiunea a II-a, pe anul 2016, a Centrului Național al Cinematografiei.

Horațiu Mălăele a interpretat, totodată, zeci de roluri în teatrul de televiziune. La Teatrul Național de Televiziune a fost distribuit, între altele, în drama ”Patima roșie” de Mihail Sorbu, în regia lui Geo Saizescu (2002), precum și în serialul în 12 episoade ”Adio, Europa!”, o ecranizare a romanului omonim de Ion D. Sârbu, realizată de Tudor Mărăscu. (2003). Tot la Televiziunea Română, a fost, în 2004, gazda emisiunii de divertisment ”Mălăele de 5 ***** (stele)” .

”Sunt un orb” este un alt spectacol realizat de Horațiu Mălăele care s-a bucurat de-a lungul anilor de un mare succes din partea publicului. Din 2011, Horațiu Mălăele realizează, alături de Ion Caramitru, la TNB, o serie de spectacole intitulate „Caramitru-Mălăele, câte’n lună și în stele”.

Ca și caricaturist și grafician, a avut zeci de expoziții naționale și internaționale și a publicat mii de caricaturi. În afara țării a expus la Munchen, Paris, Veneția, San Francisco, Montevideo, Buenos Aires etc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel