Tuberculoza, principala cauză a deceselor provocate de bolile infecțioase
Tuberculoza a trecut pe primul loc în clasamentul bolilor infecțioase mortale, la nivel mondial, potrivit unui raport al OMS.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că tuberculoza a redevenit principala cauză a deceselor provocate de bolile infecțioase în 2023, înlocuind COVID-19, potrivit unui raport făcut public marți, informează Reuters, citat de Agerpres. Mai mult decât atât, OMS a subliniat provocările din cadrul efortului global de eradicare a maladiei.
Astfel, în 2023, aproximativ 8,2 milioane de persoane au fost diagnosticate în premieră cu tuberculoză, ceea ce înseamnă că au putut avea acces la un tratament adecvat - cel mai mare număr înregistrat de când OMS a început monitorizarea globală a tuberculozei în 1995 -, în creștere față de 7,5 milioane raportate în 2022, conform acestei agenții pentru sănătate din cadrul ONU.
Datele arată că eradicarea tuberculozei este încă un obiectiv îndepărtat, deoarece lupta împotriva bolii se confruntă cu provocări persistente, cum ar fi subfinanțarea semnificativă, potrivit raportului.
”Faptul că tuberculoza încă ucide și îmbolnăvește atât de mulți oameni este revoltător, când avem instrumentele necesare pentru a o preveni, a o detecta și a o trata”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în fața reporterilor.
În timp ce numărul de decese asociate cu această boală a scăzut la 1,25 milioane în 2023, de la 1,32 milioane în 2022, numărul total de persoane care se îmbolnăvesc de tuberculoză a crescut ușor, ajungând la aproximativ 10,8 milioane în 2023.
Pragurile și obiectivele globale de reducere a poverii bolii nu se află pe calea cea bună și sunt necesare progrese considerabile pentru a atinge alte obiective stabilite pentru 2027, au transmis reprezentanții OMS.
Țările cu venituri mici și mijlocii, care suportă 98% din povara bolii, s-au confruntat cu o lipsă semnificativă de fonduri.
În 2023, diferența dintre numărul estimat de cazuri noi de tuberculoză și cele raportate s-a redus la aproximativ 2,7 milioane, o scădere importantă în raport cu nivelurile din timpul fazei acute a pandemiei de COVID-19, care au fost de aproximativ 4 milioane în 2020 și în 2021.
Tuberculoza rezistentă la medicamente multiple rămâne o criză de sănătate publică, au declarat specialiștii de la OMS.
Tuberculoza în România, cifre îngrijorătoare
Peste 2,3 milioane de români trăiesc cu o boală cronică respiratorie, a declarat dr. Diana Păun, consilier prezidențial, Departamentul Sănătate Publică al Administrației Prezidențiale, în septembrie, de Ziua Mondială a Plămânilor. Potrivit medicului, impactul acestor afecțiuni se resimte nu numai la nivel medical, ci și la nivel social și economic.
”În România, peste 2,3 milioane de oameni trăiesc cu o boală cronică respiratorie, iar impactul acestor afecțiuni se resimte nu numai la nivel medical, ci la nivel social și economic. Costurile directe ale îngrijirii, pierderile de productivitate și suferințele pacienților și familiilor lor adaugă o povară importantă asupra sistemului de sănătate și asupra societății în ansamblu.
Sănătatea românilor este legată indisolubil de sănătatea generală a fiecărei persoane, sănătatea fiind un factor determinant al unei societăți funcționale și productive”, a declarat Diana Păun la conferința ”Sănătatea Plămânilor, impact la nivel social”, organizată în contextul Zilei Mondiale a Plămânilor 2024 de UMF Carol Davila din București și Societatea Română de Pneumologie. Citește articolul complet aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News