Data actualizării:
Data publicării:

Tu când ai spus ultima oară "cheese" și ai zâmbit? Brânza ne face mai fericiți, potrivit cercetătorilor

Autor: Andreea Deaconescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Există un motiv pentru care oamenii spun „cheese“ pentru a te face să zâmbești. O analiză genetică amplă a dezvăluit că persoanele cu o stare mintală mai bună tind să trăiască o viață mai lungă și mai sănătoasă, iar anumite alegeri din stilul de viață, precum consumul de brânză, ar putea juca un rol important în acest sens.

Cercetătorii din China nu au analizat ADN-ul a milioane de europeni doar pentru a demonstra beneficiile brânzei Gouda, însă acesta este unul dintre rezultatele care atrag cel mai mult atenția, potrivit Science Alert.

Până la urmă, cine nu ar vrea să audă că un consum crescut de brânză te ajută să trăiești o viață mai lungă și mai sănătoasă?

Totuși, aceste descoperiri nu se rezumă doar la consumul alimentelor care te fac să te simți fericit. Studii anterioare au relevat că fericirea poate avea un impact asupra modului în care o persoană îmbătrânește, chiar mai mult decât fumatul. Însă acestea sunt doar asocieri care ar putea fi influențate de alți factori trecuți cu vederea, cum ar fi statutul socio-economic.

Studiul actual este diferit. Acesta utilizează o metodă analitică denumită "Mendelian randomization", un instrument valoros pentru a explora factorii care ne influențează genele și conduc la anumite rezultate în ceea ce privește sănătatea.

Este una dintre puținele metode pe care cercetătorii le pot folosi pentru a prezice un efect potențial cauzal, fără a fi necesară realizarea unui studiu clinic.

Analizând opt seturi diferite de date ale populației din Europa, fiecare cuprinzând între 38.000 și 2,4 milioane de indivizi, cercetătorii au descoperit dovezi cauzale conform cărora o stare mintală mai bună, măsurată prin satisfacția vieții și bună-dispoziție te poate ajuta să trăiești o viață mai lungă și mai sănătoasă.

„Studiul nostru oferă dovezi încurajatoare conform cărora îmbunătățirea stării de bine este o cale viabilă către o îmbătrânire sănătoasă, indiferent de statutul socio-economic al individului”, concluzionează autorii.

Concentrându-se pe 33 de indivizi din seturile de date europene, echipa de cercetători a explorat ce factori intermediari ar putea determina legătura de cauzalitate dintre starea mintală și îmbătrânirea sănătoasă, studiind inclusiv alegerile privind stilul de viață, precum fumatul, comportamentele individuale, administrarea medicației, fizicul, masa musculară, și bolile (diabetul sau cancerul).

Aici intervine brânza. Dintre toți cei 33 de indivizi analizați, cei care au raportat un consum mai mare de brânză și fructe au prezentat, în general, scoruri mai mari ale stării de bine mintale. Mai mult, consumul crescut de brânză a avut un impact pozitiv de 3,67% asupra sănătății autoevaluate și asupra duratei vieții.

Pentru a pune acest lucru în perspectivă, fumatul țigărilor a avut un impact negativ de 4,56% asupra factorilor de îmbătrânire, iar consumul de fructe a avut un impact pozitiv de 1,96%.

Interesant este că cercetătorii au descoperit că timpul petrecut în fața televizorului este factorul din stilul de viață cu cel mai mare efect negativ asupra factorilor de îmbătrânire a sănătății: un impact de 7,39%.

Reducerea decalajului dintre sănătatea mintală și cea fizică este o muncă extrem de complexă, astfel că niciun studiu nu poate lua în considerare absolut toate variabilele posibile care ar putea avea o influență. Cu toate acestea, autorii studiului actual susțin că cercetarea lor este „meticuloasă și exhaustivă” în ceea ce privește luarea în considerare a influențelor posibile, cel puțin în rândul europenilor.

Va fi necesară o cercetare ulterioară pentru a se determina de ce consumul de brânză ar putea avea un impact atât de mare asupra îmbătrânirii în mod sănătos comparativ cu, să zicem, consumul de fructe.

Deși alimentele bogate în grăsimi sunt adesea considerate dăunătoare pentru sănătatea umană, studiile sugerează că, moderate, consumul de grăsimi lactate poate reduce colesterolul și riscul de boli cardiovasculare.

Produsele lactate integrale, precum înghețata, sunt asociate cu o stare mintală mai precară, dar anumite tipuri de brânză pot acționa diferit asupra sănătății noastre atunci când sunt consumate ca parte a unei diete echilibrate.

De exemplu, un studiu recent din Japonia a asociat un consum mai mare de brânză cu o funcție cognitivă mai bună, iar alte cercetări sugerează că brânza poate declanșa producția de dopamină din creier.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel