Trupele ucrainene se retrag din Harkov după ofensiva Rusiei
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Ucraina și-a retras trupele din mai multe sate din regiunea de frontieră a Harkovului, în urma presiunii continue din partea forțelor ruse.

Soldații au fost supuși unui foc greu și s-au deplasat în "poziții mai avantajoase" în două zone din regiunea nord-estică, a declarat un purtător de cuvânt militar.

Pe parcursul celor doi ani de război, Ucraina a folosit în mod obișnuit acest tip de limbaj pentru a semnifica o retragere, notează BBC.

Ucraina încearcă să combată o incursiune transfrontalieră surpriză a trupelor ruse de invazie, lansată prima dată vineri trecut, cu mai multe orașe și sate supuse unui foc intens.

Un purtător de cuvânt al armatei a declarat într-un comunicat că decizia de a muta trupele din zonele Lukyantsi și Vovchansk a fost luată pentru "a păstra viețile soldaților noștri și a evita pierderile".

Au spus că situația "rămâne dificilă", dar au insistat că forțele lor "nu permit ocupanților ruși să câștige un punct de sprijin".

Șeful serviciilor de informații al Ucrainei, Kyrylo Budanov, declarase anterior că trupele au stabilizat linia frontului.

Mii de civili au fugit spre vest în ultimele zile spre al doilea cel mai mare oraș al Ucrainei, Harkov - inclusiv din orașul Vovchansk, situat la 74 km (45 mile) distanță.

Oleksiy Kharkivskiy, șeful poliției din Vovchansk, a declarat pe rețelele de socializare că luptele erau intense și că forțele ruse își stabileau pozițiile în interiorul orașului.

"Situatia este extrem de dificilă. Inamicul își ocupă pozițiile pe străzile orașului Vovchansk," a spus el.

Capturarea orașului, deși nu are o semnificație militară specifică, ar reprezenta o lovitură pentru moralul ucrainean.

Kievul a trimis întăriri în regiunea mai largă a Harkovului după incursiunea de vineri - considerată una dintre cele mai semnificative atacuri terestre ale Rusiei de când a lansat invazia pe scară largă a țării în februarie 2022.

Aceasta vine în timp ce secretarul de stat american, Antony Blinken, se află în vizită la Kiev - primul oficial american de rang înalt care călătorește în Ucraina de la adoptarea de către Congres a unui pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari luna trecută.

În afara Harkovului, Rusia a declarat anterior că a închis temporar două aeroporturi majore în regiunea de sud-vest a Kazanului după atacuri cu drone ucrainene. Ucraina nu a comentat asupra atacului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel