Trupele speciale ruse au pătruns în interiorul uzinei Azovstal / Update: Un fost electrician al combinatului le-ar fi indicat intrarea
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Trupele ruse au încercat din nou, joi dimineaţă, să ia cu asalt combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol - ultima redută a rezistenţei ucrainene în acest oraş-port strategic la Marea Azov - după ce miercuri după-amiază au încercat să pătrundă în reţeaua de tuneluri de aici, potrivit Unian şi dpa.

Update 

Un fost electrician al combinatului le-ar fi indicat ruşilor intrarea în catacombe

Trupele ruse au încercat din nou, joi dimineaţă, să ia cu asalt combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol - ultima redută a rezistenţei ucrainene în acest oraş-port strategic la Marea Azov - după ce miercuri după-amiază au încercat să pătrundă în reţeaua de tuneluri de aici, potrivit Unian şi dpa.

Ruşii au găsit un trădător dintre foştii muncitori de la Azovstal, care le-a arătat intrările în reţeaua de tuneluri şi acum ei încearcă să pătrundă în ele, anunţa miercuri seara pe pagina sa de Facebook Anton Gheraşcenko, consilier al ministrului ucrainean al apărării. Ar fi vorba de un fost electrician, potrivit acestuia.

Responsabilul ucrainean a menţionat că tocmai în acest scop sosise miercuri la Mariupol principalul propagandist al Kremlinului, Vladimir Soloviov. 'I s-a spus că (...) Azovstal va fi luat cu asalt şi el va putea filma 'victoriaocupanţilor împotriva combatanţilor ucraineni, a afirmat Gheraşcenko, ceea ce nu s-a întâmplat însă. Militarii ucraineni continuă să apere cu îndârjire teritoriul oţelăriei, a adăugat el în postarea de pe Facebook.

Știrea inițială

Comandantul Regimentului Azov, care se află în interiorul uzinei Azovstal, locotenent-colonelul Denis Prokopenko, a declarat că se dau lupte grele după ce trupele speciale ruse au pătruns în perimetrul combinatului.

„De două zile, inamicul a pătruns pe teritoriul uzinei. Se dau lupte grele și sângeroase. Sunt mândru de soldații mei care fac eforturi supraomenești pentru a limita asaltul inamicului. Mulțumesc lumii întregi pentru sprijinul extraordinar acordat garnizoanei Mariupol. Situația este extrem de dificilă, dar noi continuăm să îndeplinim ordinul de a menține apărarea”, a declarat Denis Prokopenko, conform CNN.

Zelenski îi cere şefului ONU 'să salveze' răniţii de la combinatul Azovstal din Mariupol

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a îndemnat miercuri pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, să ajute la 'salvarea' răniţilor care se află la combinatul siderurgic Azovstal, asediat şi bombardat de trupele ruse, notează AFP.

'Vieţile oamenilor care rămân acolo sunt în pericol (...) Vă cerem ajutorul pentru a-i salva', a spus Volodimir Zelenski, citat de serviciul său de presă, în cursul unei discuţii telefonice cu Antonio Guterres, în contextul în care, potrivit Kievului, sute de soldaţi şi civili, printre care zeci de copii, se află în galeriile subterane ale acestui combinat.

ONU a participat deja duminică la organizarea evacuării a peste o sută de civili retraşi în Azovstal împreună cu militarii ucraineni care apără acest ultim punct de rezistenţă din portul strategic, controlat aproape în întregime de forţele ruse.

Rusia, la rândul ei, a anunţat miercuri seară că forţele sale vor înceta focul asupra oţelăriei şi vor deschide un coridor umanitar timp de trei zile de joi pentru a evacua civili.

Ministerul rus al Apărării nu a făcut nicio referire la militari, în timp ce, potrivit apărătorilor oraşului Mariupol, la faţa locului sunt câteva sute de soldaţi răniţi.

Primarul exilat al Mariupolului, Vadim Boicenko, a raportat miercuri 'lupte violente' la Azovstal. Potrivit lui Boicenko, 'artilerie grea, tancuri şi aviaţie' sunt implicate în această ofensivă rusă, precum şi 'nave care s-au apropiat' de coastă, Azovstal aflându-se la Marea Azov. Trupele ruse încearcă să îi 'distrugă' pe soldaţii ucraineni baricadaţi în Azovstal, a anunţat armata ucraineană seara.

'Cu sprijinul aviaţiei, inamicul şi-a reînnoit ofensiva pentru a prelua controlul asupra oţelăriei. Fără succes', a afirmat statul-major al armatei pe Telegram.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel