Trupele rusești vor ajunge în Belarus în apropierea graniței cu Ucraina
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Trupele rusești ajung zilele următoare în Belarus în apropierea graniței cu Ucraina
Trupele rusești ajung zilele următoare în Belarus în apropierea graniței cu Ucraina
Belarusul a anunţat vineri că în curând vor sosi trupe ruse pentru a participa la "o grupare regională" de forţe, pentru a-şi proteja graniţele. 

"Trupe din componenta rusă a Grupării Regionale de Forţe vor începe să sosească în Belarus în următoarele zile", a transmis Ministerul Apărării din Minsk.

Preşedintele belarus, Alexandru Lukaşenko, a declarat la începutul acestei săptămâni că trupele sale vor fi desfăşurate alături de trupe ruse în apropierea graniţei cu Ucraina, invocând "ameninţări din partea Ucrainei şi a Occidentului".

Citește și - Putin nu consideră 'necesar' să aibă convorbiri cu Biden. Președintele rus a avertizat asupra unei 'catastrofe globale'

Preşedintele rus Vladimir Putin nu este interesat să aibă convorbiri cu omologul său american Joe Biden, chiar în cadrul summitului G20 prevăzut să se desfăşoare în Indonezia în noiembrie, potrivit AFP.

'Nu văd necesitatea, nu există o platformă de negocieri în prezent', a spus el, în cursul unei conferinţe de presă după un summit regional la Astana, în Kazahstan.

'Trebuie să-l întrebăm dacă este pregătit să aibă astfel de negocieri cu mine sau nu', a mai spus Putin, referindu-se la preşedintele american.

La rândul său, Joe Biden afirmase în 6 octombrie că nu exclude o posibilă întâlnire cu Vladimir Putin în timpul summitului G20 la jumătatea lunii noiembrie în Bali.

'Asta rămâne de văzut', declarase el jurnaliştilor, întrebat despre posibilitatea unui schimb direct de opinii cu preşedintele rus în timpul summitului. Casa Albă declarase anterior că o astfel de întâlnire nu este imposibilă.

Întrebat vineri dacă s-a decis să meargă sau nu la summitul G20, Vladimir Putin a afirmat că nu a luat încă vreo decizie în acest sens, în timp ce Rusia este foarte izolată pe scena internaţională după lansarea ofensivei sale în Ucraina, la sfârşitul lunii februarie.

'Problema călătoriei mele acolo nu a fost încă rezolvată definitiv. Dar Rusia va participa desigur la această reuniune. În care format, ne vom gândi atunci', a afirmat el. Vezi continuarea aici!

Citește și - Bieloruşii nu mai au voie să plece din ţară. Măsura, luată în interesul "siguranţei naţionale"

Autorităţile din Belarus au posibilitatea ca, "în interesul securităţii naţionale", să restrângă temporar dreptul cetăţenilor de a părăsi republica.

Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat miercuri de deputaţii Adunării Naţionale. Documentul armonizează legislaţia în conformitate cu normele decretului prezidenţial "cu privire la emiterea de documente biometrice", a transmis Serviciul de presă al Camerei Reprezentanţilor a Adunării Naţionale a Republicii Belarus.

Potrivit textului proiectului de lege, KGB-ul din Belarus are dreptul de a restricţiona temporar părăsirea ţării de către cetăţenii din Belarus, în interesul securităţii naţionale. De asemenea, el prevede o reglementare suplimentară a procedurii de călătorie în străinătate de către angajaţii structurilor de stat.

Proiectul de lege extinde, de asemenea, posibilităţile pentru străini de a obţine un permis de şedere permanentă în Belarus, în special atunci când dobândesc proprietatea asupra unui spaţiu multifuncţional sau asupra unor spaţii rezidenţiale. În plus, sunt specificate motivele pentru acordarea dreptului la o amânare în vederea recrutării pentru serviciul militar, în mod special se propune reducerea numărului de persoane care primesc o astfel de amânare. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel